in , ,

Што?Што?

ПРОНАЈДЕНИ ОСТАТОЦИ ОД непознат тип на луѓе! Неверојатно откритие кое менува сè што досега знаевме за нашето потекло!

Досега непознат предок на денешниот човек е откриен во Израел. Се претпоставува дека тој живеел паралелно со Хомо сапиенс и неандерталците, но исто така и дека би можел да ги дешифрира досега необјаснетите врски на овие два типа човечки предци и да промени сè што науката знаела досега за човечкото потекло и еволуција.

 

Остатоци од фосили беа ископани во 2010 година во близина на градот Рамла, во централниот дел на Израел, за време на ископувањата во рудникот на локалната фабрика за цемент, на местото познато денес како Нешер Рамла.

 

Археолозите пронајдоа камени алатки и човечки коски на длабочина од осум метри, како и голема количина животински коски, како што се коњи, елени и мисирки, истребен вид добиток.

На експертите им требаше цела деценија да откријат за какво населување станува збор.

 

 

– Потребно е многу време да се анализираат фосили. Кога ќе се најде фосил, тој мора да се исчисти, реконструира, а потоа мора да се најде компаративен материјал за да можеме да ги разбереме тие фосили, вели Израел Хершковиќ, палеоантрополог на Универзитетот во Тел Авив и еден од авторите на студијата за нов вид на човечките предци “.

Научниците утврдиле дека фосилот од Нешер Рамле припаѓа на нов вид хоминид, семејство кое исто така вклучува и човечки вид.

Пронајдените остатоци се стари меѓу 120 и 140 000 години. Тие имаа некои сличности со неандерталците, особено кога станува збор за вилиците и забите, но остатокот од нивните черепи се слични на постарите видови хоминиди. Новооткриениот вид имал поинаква структура на черепот, многу големи заби и без брада, односно долната вилица била исправена.

Научниците анализирале неколку други фосилни остатоци од коски, стари меѓу 160.000 и 400.000 години, што ги збунило и заклучиле дека тие се иста група.

 

 

 

 

Врз основа на алатките пронајдени со овие фосилни остатоци, откриено е дека новата група хоминиди била во близок контакт и соработувала со Хомо Сапиенс и Неандерталците.

Кога научниците споредија фосили пронајдени во Израел со слични примероци пронајдени во други земји, се покажа дека има блиски наоди од Шпанија.

Не се пронајдени траги на ДНК на остатоците пронајдени во Израел, сепак, експертите веруваат дека тие би можеле да дадат одговор на прашањето во човечката еволуција, кое сè уште не е решено, како ДНК на луѓето и неандерталците се мешале пред двете групи се сретнаа во Европа. Според нив, можно е оваа нова група да била посредник за трансфер на гени помеѓу хомо сапиенс и европски неандерталци.

Експертите сметаат дека е можно оваа нова група да е всушност предок на неандерталците.

– Постои утврдено мислење дека неандерталците потекнувале, живееле и исчезнале во Европа. Сепак, можно е тие да не биле исклучиво Европејци, но да имале и силна компонента од Блискиот исток. Постои можност Нешер Рамла да биде основа за населението што ја колонизираше Европа помеѓу двете ледени доба – вели Херсковиќ.

На овој начин може да се објасни присуството на фосили со карактеристиките на неандерталците во Азија, додава израелскиот професор, наведувајќи, сепак, дека оваа идеја е провокативна за многумина.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote