in ,

УбавоУбаво СлаткоСлатко

ОСТАВЕТЕ ЛАЖИЦА ШЕЌЕР ВО ДВОР! Еве зошто е ВАЖНО! Доколку сакате да направите нешто добро за вашата планета, знајте дека со овој мал гест ќе обезбедите опстанок на човештвото.

Скоро сè што јадеме, а доаѓа од дрво или од земја, е на нашата трпеза благодарение на нив. тие мали крилести вреднци ги опрашуваат овошјето, зеленчукот и цвеќето и поради нив имаме храна која не одржува во живот. Се разбира, зборуваме за пчели. Порталот Happy Republic ви открива како и вие можете да им помогнете на овие мали суштества да преживеат на нашата планета.

Имено, пчелите се одговорни за опрашување дури третина од храната што ја јадеме, а ним им се припишува и тоа што хранеле 90% од светската популација. Дури и познатиот Сер Дејвид Атенборо, познат британски натуралист и биолог, издаде сериозно предупредување и укажа на важноста од зачувување на пчелите во екосистемот.

– Да исчезнат пчелите од планетата, на луѓето би им останале само четири години живот – истакна во една прилика.

Без пчелите, опстанокот на човештвото би бил сериозно загрозен. На наше големо жалење, човечката рака е одговорна за нивната масовна смрт. Употребата на пестициди и агресивни хемикалии врз овошјето и зеленчукот, стремежот кон зголемена урбанизација, но и огромните климатски промени се виновни за се помалиот број пчели од година во година.

За да ги зачува овие мали звучници, познатиот натуралист лично со сите сподели практичен и едноставен совет, кој ќе ни помогне да ја зачуваме рамнотежата во природата. Како што рече и самиот, пчелите во потрага по полен често знаат да се уморат, а овие вредности треба да се обезбедат со храна за да ја вратат енергијата и да успеат да се вратат во кошниците.

Затоа во сечиј двор треба да се најде по една лажица шеќер. Тоа ќе ги нахрани пчелите и ќе им даде сила да продолжат со работата која е од витално значење за луѓето, пишува порталот Мирор.

За да им помогнете да ја вратат силата и да се рехидратираат, измешајте една лажица шеќер со една лажица вода и оставете го тој сируп на видно место. Пчелите ќе го најдат решението и ќе се зајакнат со него, а својата благодарност ќе ви ја изразат преку полна трпеза со храна и тегли полни со златен мед.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote