in

ТаженТажен

Осум симптоми на рак на дојка кои можеби не ги знаете

Првиот знак за рак на дојка е појавата на грутка во градите.

 

Сепак, симптомите на рак на дојка се различни – од грутки до помалку очигледни симптоми како промени на кожата.

Ако откриете некој од овие симптоми, тоа автоматски не значи дека имате рак на дојка, но од витално значење е што поскоро да посетите лекар.

Ракот на дојката мора да биде препознаен и третиран што е можно порано, давајќи им на пациентите во раните стадиуми на болеста најдобри шанси за излекување, а на пациентите кај кои болеста се проширила на другите органи ќе им обезбеди персонализиран третман кој ќе обезбеди најдобар можен исход. Запознајте се со симптомите на рак на дојка и дејствувајте веднаш.

Тоа се:

– Промени во текстурата на кожата на и околу градите: вовлекување на кожата
– Промени во текстурата на кожата на и околу градите: брчки на кожата
– Задебелување на ткивото на дојката
– Појава на осип или црвенило на брадавицата или околу брадавицата
– Невообичаен исцедок (како крв или гној) од брадавицата без стискање
– Промени во брадавицата како повлекување на брадавицата или промена на обликот
– Видливи вени на дојката
– Оток во пазувите

Редовно прегледувајте ги градите. Дознајте за симптомите на рак на дојка. Ако забележите нешто необично, веднаш контактирајте го вашиот лекар. Дијагностицирањето и лекувањето на ракот на дојката пред да се прошири ви дава најдобри шанси за лек.

Како ви се допаѓа?

-1 поени
Upvote Downvote