in , ,

WTFWTF Што?Што?

Откриен фосил наречен „Змеј на смртта“

Аргентинските научници открија нов вид џиновски летечки рептил наречен „Змеј на смртта“ кој живеел пред 86 милиони години во ерата на диносаурусите.

Тоа е опасен предатор голем како автобус кој го лови својот плен од воздух.

Еден од првите предатори што користел крилја за лов

Палеонтолозите велат дека новооткриениот предатор е птеросаурус. Се верува дека бил претходник на птиците, односно дека летал низ праисториското небо на Земјата пред еволуцијата на птиците и дека бил еден од првите предатори кои користеле крилја за лов.

И покрај тоа, експертите веруваат дека поголемиот дел од времето го поминувал на копно. Деталите за рептилот се малку, но примероците со различни големини докажуваат дека предаторот живеел во групи.

„Змеј на смртта“

Тим од палеонтолози открија фосилни остатоци од „Танатосдракон амаруа“ на планините Андите во западната аргентинска провинција Мендоза.

Тие го нарекоа Змеј на смртта, што е комбинација од грчките зборови за „смрт“ (танатос) и (змеј) „змеј“. Откриле дека карпите со фосилизирани остатоци од овој рептил датираат од пред 86 милиони години.

Тие живееле најмалку 20 милиони години пред астероидот да ги уништи диносаурусите

Научниците процениле дека застрашувачките летечки рептили живееле најмалку 20 милиони години пред ударот на астероидот на денешниот мексикански полуостров Јукатан да збрише околу три четвртини од животот на планетата пред околу 66 милиони години.

Истражувачите, кои ги објавија резултатите во април во научното списание Cretaceous Research, велат дека огромните фосилни коски го класифицираат новиот вид како најголемиот птеросаурус некогаш откриен во Јужна Америка и еден од најголемите досега пронајдени на Земјата.

 

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote