in ,

Што?Што?

Откриени 30 мумии во семејна гробница, меѓу погребаните има и деца

Археолозите ги открија мумиите во уникатна семејна гробница скриена во опожарена градба.

 

Скриени во опожарена жртвена градба во близина на реката Нил во Асван, Египет, археолозите го открија влезот на семејна гробница стара 2.000 години.

Внатре пронашле 30 мумии од различна возраст, меѓу кои и неколку постари лица заболени од артритис, како и деца и новороденче.

 

Иако археолозите допрва треба да ја датираат гробницата, тие се сомневаат дека едно семејство ги закопувало своите мртви во неа во текот на генерации кои се протегаат од првиот век п.н.е. до вториот или третиот век од нашата ера), според Патриција Пјачентини, професорка по египтологија и египетска археологија на Универзитетот во Милано, која беше ко-директор на ископувањето.

Оваа нова гробница е една од повеќе од 300 неодамна откриени околу Мавзолејот на Ага Кан, градба од розов гранит изградена во 20 век што се наоѓа на врвот на благ рид покрај реката Нил. Но, додека повеќето од другите гробници биле пронајдени под земја или ископани во карпести ридови, оваа конкретна гробница била единствена по тоа што била пронајдена во поголема надземна структура, за која истражувачите сметаат дека најверојатно била користена како место за жртвување.

Некои од мумиите се многу добро сочувани, како што се останки на дете сместени во теракотен саркофаг, додека други имале завои и картонажа, материјал што древните Египќани го користеле за обвиткување мумии, расечени од ограбувачи. Истражувачите откриле и нож со железно сечило и дрвена рачка што можеби го користеле ограбувачите. Истражувачите, исто така, велат дека Никостратос веројатно бил внатре во гробницата заедно со другите 30 мумии, но бил изнесен од ограбувачите.

Ископувањето беше заедничко вложување помеѓу Зоната на антиквитети во Асван и Нибија во Египет и од Универзитетот Милано во Италија; Истражувачите продолжуваат да ги анализираат и датираат наодите.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote