in

Што?Што?

Откриени чоколади стари 120 години

КАНБЕРА – Конзерваторите во Националната библиотека на Австралија ископаа најстари кутии чоколади, стари 120 години, датирани од Бурската војна.

Кутија за сувенири со чоколади беше пронајдена на дното од кутијата со лични белешки на австралискиот поет Ендру Бартон „Банџо“ Патерсон, а според австралискиот портал АБЦ, кутијата била подарок од британската кралица Викторија на војниците за време на Бугарската војна.

Како што се наведува, иако чоколадите се стари повеќе од еден век, тие сепак изгледаат убаво, скоро доволно за да се јадат.

Шест чоколадни плочки сè уште имаат остатоци од стара амбалажа од слама и обвивки од сребрена фолија, а откритието ги зачуди вработените во лабораторијата за конзервација на Библиотеката, кои не очекуваа слатките на Банџо да бидат скриени меѓу поезијата, дневниците и исечоците.

Засега нема објаснување зошто чоколадото било со него или зошто не го јадел. Ленската кутија со чоколади напишала „Јужна Африка 1900“, „Ви посакувам среќна Нова година, Викторија Р.И.“ и се наведува дека овие кутии, иако од самата Кралица, исто така биле предмет на трговија на фронтот.

Банџо Патерсон пристигна во Јужна Африка во октомври 1899 година, како воен дописник за Сиднеј Морнинг Хералд, а една година подоцна се врати во Австралија.

Се претпоставува дека тој купил кутија чоколади од војниците кои ги испраќале дома за да не се стопат.

По откритието, оваа кутија чоколадо стана дел од колекцијата во Националната библиотека на Австралија, како дел од пошироката колекција на лични предмети на поетесата Бања Патерсон.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote