in

ТаженТажен

Откриено која крвна група има најголеми шанси за мозочен удар

Крвната група може да биде поврзана со веројатноста за ран мозочен удар, според новата мета-анализа на повеќе од 600.000 пациенти во 48 студии.

Наодите, објавени во списанието Neurology, ги вклучуваат сите достапни податоци од генетските студии за исхемичните мозочни удари, кои се предизвикани од блокирање на протокот на крв во мозокот, што се јавува кај возрасни помлади од 60 години. Во општата популација, овој тип на мозочен удар сочинува 87 проценти од сите мозочни удари, според Центрите за контрола и превенција на болести (CDC).

„Бројот на луѓе со ран мозочен удар се зголемува“, рече водечкиот истражувач на студијата Стивен Китнер во соопштението за печатот.

Д-р Китнер е професор по неврологија на Медицинскиот факултет на Универзитетот во Мериленд (UMSOM) во Балтимор.

Се проценува дека 10 до 15 проценти од мозочните удари се случуваат кај луѓе помлади од 50 години, според студијата објавена во списанието Stroke во февруари 2020 година.

Мозочниот удар е поверојатно кај луѓето со крвна група А. За да истражат како генетските фактори можат да влијаат на ризикот од мозочен удар, истражувачите анализираа 48 студии за генетика и исхемичен мозочен удар, во кои беа вклучени 16.700 пациенти со мозочен удар и 599.237 здрави контроли.луѓе кои никогаш не доживеале мозочен удар.

Тие открија врска помеѓу раниот мозочен удар – кој се јавува пред 60-годишна возраст – и област на хромозомот што го вклучува генот што одредува дали крвната група е А, АБ, Б или О.

Студијата покажа дека луѓето кои имале рано мозочен удар имаат поголема веројатност да имаат крвна група А и помала веројатност да имаат крвна група О отколку луѓето со доцниот мозочен удар и луѓето кои никогаш немале мозочен удар.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote