in ,

СлаткоСлатко

Откријте! Какви се луѓето кои сакаат кучиња, а какви се оние кои сакаат мачки?

Велат дека постојат четири типа на луѓе во светот. Оние кои сакаат кучиња, оние кои сакаат мачки, оние кои ги сакаат и двете и оние кои не сакаат ниту кучиња ниту мачки. „Кавгата“ околу тоа дали кучињата или мачките се подобри, секогаш траела, а научниците се посветиле и на карактеристиките на љубителите на мачки и кучиња.

Така, некои студии покажаа дека постојат разлики во овие две групи на луѓе во психолошки профили.

Една студија, меѓу другото, покажа дека луѓето кои сакаат кучиња се посреќни, а луѓето кои сакаат мачки се попаметни.

Истражувачите од американскиот универзитет во Керол прашале 600 студенти дали претпочитаат мачки или кучиња, како и кои квалитети најмногу ги сакаат кај своите миленици. Покрај тоа, учесниците во истражувањето решија и тестови за личност и интелигенција.

Меѓу учесниците во истражувањето, 60 проценти од нив се одлучиле за кучиња, 11 проценти за мачки, а на останатите им се допаднале и едното и другото.

Истражувачите откриле дека карактеристиките на личноста можеби придонеле за овие склоности. Љубителите на кучиња, покажа истражувањето, имаат тенденција да бидат поживи, поенергични, поприлагодливи и строго да ги следат правилата.

Љубителите на мачки, од друга страна, имаат тенденција да бидат поинтровертни, поотворени и почувствителни. Повеќе сакаат да одат по свој пат отколку да ги следат правилата.

Истражувачот Денис Гвастело рече дека соодветните карактеристики имаат смисла.

Лице кое претпочита кучиња ќе биде поживо. Тој сака да биде надвор, да разговара со луѓе, да го донесе своето куче… Од друга страна, ако сте поинтровертни и чувствителни, лице кое сака да чита книга дома… мачката е животно што не треба да оди надвор на прошетка, рече Гвастело.

Резултатите од студијата треба да се земат со зрно сол, бидејќи било ограничено на ученици, додека не е познато како се однесуваат другите возрасни групи.

Пообемно истражување, барем кога станува збор за возрасни групи, беше спроведено на универзитетот во Менхетенвил во Newујорк. На него учествуваа 263 лица на возраст од 19 до 68 години. Учесниците одговорија на прашања за нивните миленици и нивната личност.

Сопствениците на миленичиња биле посреќни од оние кои немале домашни миленици, а сопствениците на кучиња биле посреќни од сопствениците на мачки.

Ако го земеме предвид фактот дека според некои истражувања, сопствениците на мачки се попаметни – најдобра опција е да ги сакате и двајцата.

Како ви се допаѓа?

1 поен
Upvote Downvote