in ,

WTFWTF Што?Што?

Видена отровна смртоносна риба стигна во Јадранското Море

Климатските промени донесоа отровна риба во Јадран. Рибата крстосувач со сребрени пруги, која е многу отровна стигнала до Јадранското Море како резултат на топењето на морето.

Научниците велат дека крстосувачот е многу отровна и смртоносна риба. Додаваат дека нејзиниот многу силен и термостабилен отров се наоѓа во кожата, гонадите и месото.

Од логични причини, конзумирањето на оваа риба е забрането во Европа, но во Јапонија сѐ уште се смета за деликатес таканаречената риба фугу.

Раководителот на лабораторијата за ихтиологија и крајбрежен риболов при Институтот за океанографија и рибарство во Сплит, Јаков Дулачиќ во изјавата за медиумите рече дека станува збор за вид широко распространет во Индискиот Океан, западниот дел на Тихиот Океан и Црвеното Море.

Како ви се допаѓа?

-1 поени
Upvote Downvote