in ,

Што?Што? ТаженТажен

Ова овошје го обожаваме сите, а најмногу предизвикува мигрена!

Истражувачи од Бразил се обидоа да откријат кое овошје може да биде предизвикувач на мигрена.

 

Претходните истражувања исто така покажаа дека кај некои луѓе, предизвикувач на мигрена можат да бидат разни мириси, како што се парфеми, бои, бензин и белило, а бразилскиот тим анализираше дали одредени видови овошје можат да предизвикаат мигрена, пренесува Eat This, Not That.

Она што го открија е дека дури девет видови овошје се поврзани со мигрена.

 

„Постојат докази дека некои секојдневни намирници влијаат на патогенезата на мигрена“, велат истражувачите.

Со други зборови, претходните истражувања покажаа дека некои видови храна можат да предизвикаат мигрена затоа што влијаат на воспаление на невролошкиот систем, проширување на крвните садови и метаболизам на шеќерот во мозокот.

Бразилска студија, вклучена во невролози и нутриционисти, открила околу 4.000 пациенти со мигрена и нешто повеќе од 1.100 пациенти кои страдале од главоболка и напнатост. Кај 1.600 пациенти, мигрена се појави во рок од осум до 90 минути по јадење еден од деветте видови овошје.

Истражувачите откриле кои видови овошје најмногу предизвикуваат мигрена: лубеница – 29,5 проценти, маракуја овошје – 3,73 проценти, портокал – 2,01 процент, ананас – 1,52 проценти, грозје – 0,51 процент, банана – 0,46 проценти, краставица – 0,43 проценти, ацерола – овошје слично на вишни- 0,25 проценти и папаја – 0,25 проценти.

Студијата покажа дека лубеницата предизвикувала мигрена кај најголемиот број испитаници.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote