in ,

WTFWTF Што?Што?

Озборуваат, кукаат, се мешаат во се: Ова се луѓе без емоционална интелигенција!

Ако не ги правите овие 6 работи, вашиот EQ е на високо ниво

Келнер кој зборува мирно и љубезно со гостин кој гласно се жали на услугата, разумен пријател кој ви се јавува кога најмногу ви треба. Сочувствителен, но собран спасител кој им помага на жртвите. Партнер кој ретко се лути, лесно простува и презема одговорност за своите постапки.

Што е заедничко кај сите овие луѓе? Со два збора – емоционална интелигенција.

Релативно нов термин во општеството и психологијата, емоционална интелигенција или EQ постои од почетокот на времето. Се дефинира како способност да се идентификуваат и препознаат емоциите кај себе, но и кај другите луѓе.

Луѓето со висока емоционална интелигенција, без разлика дали се во друштво или на работа, блескаат. Истражувањата покажуваат дека тие имаат помалку проблеми со менталното здравје, вклучувајќи депресија и анксиозност.

Прашањето што со право можеме да го поставиме е: Што не прават луѓето со висока емоционална интелигенција? А еве ги списоците:
Тие не се мешаат во туѓите работи
Една од карактеристиките на емоционалната интелигенција е емпатијата, а оние со високо ниво на емоционална интелигенција ја споделуваат со сите. Но, постои голема разлика помеѓу покажувањето емпатија кон пријателот или саканата личност и дозволувањето на нечиј гнев или незадоволство да влијае на нечиј живот. Емоционално интелигентните луѓе слушаат внимателно, нудат совети и помагаат, но не дозволуваат чувствата на другите да ги контролираат.

Тие не се жалат
Стенкањето и мрморењето укажуваат на две работи – едната, дека сме жртви и другата, дека нема решение за нашите проблеми. Емоционално интелигентната личност ретко се чувствува немоќна и како жртва знае дека секогаш имаме моќ и дека решението е таму. Наместо да го бараат виновникот, тие веднаш почнуваат да го решаваат проблемот (или со директно решавање на проблемот, менување на околностите или во неможноста на овие две работи – прифаќање нова ситуација и продолжување со животот.

Тие не кажуваат често „да“ на другите и на самите себе
Како и емпатијата, самоконтролата е сигурен знак за емоционално стабилни луѓе. Емоционално интелигентните луѓе се свесни дека втора чаша вино може да ги доведе до некои непријатни работи. Откако ќе донесат одлука, остануваат со неа. Многу емоционално интелигентни луѓе го користат своето право да кажат не и уште почесто се потпираат на волјата.

Тие не озборуваат
Емоционално интелигентните луѓе одлучно избегнуваат драма. Знаат дека е грдо да се кажуваат негативни работи за другите и дека секој може да направи грешка. Ваквите луѓе сфаќаат дека грешките се можност да ги поправиме работите со кои не можеме да се справиме.

Тие не се потпираат на другите
Емоционално интелигентните луѓе не зависат од никого, на сите полиња од животот. Тие научија дека потпирањето на некој за да ги направи посреќни или повредни е опасност – затоа што честопати можеме да бидеме разочарани. Ќе претпочитаат да ги земат работите во свои раце и да најдат хоби што ги воодушевува и прави среќни, ќе бараат работи што ќе ги доведат до успех.

Тие не гледаат назад
Луѓето кои живеат повеќе во минатото отколку во сегашноста се склони кон ментални нарушувања. За разлика од нив, емоционално интелигентните луѓе го почитуваат своето минато – луѓето што ги сакале, грешките што ги направиле – но нивниот ум е фокусиран на „овде и сега“.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote