in ,

WTFWTF Што?Што?

Во Хратска падна метеорит: – „Огнена топка“ го осветли небото над Риека (ВИДЕО)

Хрватскиот астрономски сојуз објави дека помеѓу 13 и 14 август, огнена топка се појавила на небото над Риека, видлива на растојание од над 500 километри.

Се наведува дека огнената топка е снимена од камерите на Хрватската метеорска мрежа од Бузет, Хума, Пула, Рош и Тишан, но и камерите на Глобалната метеорска мрежа од Италија, Словенија, па дури и од Прага, пренесува Нови листа.

„Во моментот на најголемата светлина, огнената топка беше над Риека и беше светла како полна месечина. Огнената топка го започна својот светла лет во 04:05:18 часот според средноевропското мерење на времето на надморска височина од 92,7 километри со влез брзина од 13 километри во секунди за да заврши на надморска височина од 23,2 километри по повеќе од 8 секунди. Пресметувајќи ја динамиката во последната точка на светлосниот лет, се проценува дека има околу 150 грама метеорит што паднал некаде во планините југоисточно од Риека на непрооден и опасен терен, така што потрагата по метеорит нема да се организира“, рекоа астрономите.

Тие велат дека тоа се случило по втор пат оваа година.

„Ова е втор случај на пад на метеорит, кој е забележан од страна на хрватската метеорска мрежа оваа година. Се надеваме дека ќе го видиме третиот, што ќе биде поповолен исход од претходните два“, вели координаторот на метеорската мрежа Дами Шегон.

https://www.facebook.com/watch/?v=620291038952544

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote