in ,

Панетоне: Сладок леб без кој е невозможно да се замисли Божиќ!

Овој вкусен леб првично потекнува од Милано, и се карактеризира со лесна и воздушна текстура, но богат вкус

Можете без сè, но панетонот мора да се најде на празничните маси во Италија за Божиќ. Станува збор за сладок леб направен од тесто со суво овошје и ореви, што традиционално се прави за Божиќ и Нова Година.

Лебот првично доаѓа од Милано, и се карактеризира со лесна и воздушна текстура, но со богат вкус. Панетоне е популарен и кај нас, и со малку волја и напор може да се подготви дома.

Состојки за овошје:

  • 300 грама мешано суво овошје по желба (суво грозје, кајсии, сливи, брусница)
  • 100 грама кандирана кора од лимон или портокал
  • 6 лажици рум (или омилен овошен сок)

Потренби состојки за тесто:

  • 6 големи јајца
  • 480 грама остро брашно
  • 250 грама путер
  • 180 мл млеко
  • 50 грама шеќер
  • 30 грама бадеми
  • 1 и ½ лажица сув квасец или 1 свеж квасец

Начин на подготовка:

  1. Ноќта пред подготовката, исечкајте го сувото овошје и кандираната кора од портокал или лимон на помали парчиња, ставете ги во сад и прелијте ги со алкохолен или безалкохолен пијалок по желба. Добро промешајте, покријте го со крпа и оставете ги аромите да се соединат на собна температура преку ноќ.
  2. За леб: загрејте 150 мл млеко и оставете го да достигне млака температура. Потоа додадете шеќер и квасец, измешајте добро и оставете го квасецот да се активира околу 5 минути.
  3. Ставете го брашното и подготвениот квасец во миксер и промешајте со додаток за тесто за да се соединат состојките.
  4. Додадете пет јајца и продолжете да матите додека не добиете соединето, но лепливо тесто.
  5. Малку по малку, додадете 250 грама омекнат, но ладен путер во тестото, исечете ги на помали коцки. Мешајте со миксер додека не добиете мазна и сјајна смеса.
  1. Пренесете ја смесата во намастена тава, цврсто покријте ја со фолија и ставете ја во фрижидер преку ноќ. Бавниот пораст на тестото гарантира полесна и воздушна текстура, велат експертите.
  2. Втор ден: расукајте го тестото во правоаголник на набрашнета површина. Исцедете го полнењето овошје од течноста во која беше маринирано и ставете половина од тоа на истегнатото тесто. Преклопете го тестото и повторно расукајте го во правоаголник. Повторете го процесот со остатокот од овошјето.
  3. Формирајте грбаво тесто со кандирано и суво овошје во топка.
  4. Подмачкајте тркалезен висок плех за печење панетоне, обложете го со хартија и ставете го тестото во него. Врз тестото ставете бадеми, ставете крпа и оставете го лебот да стаса 2 до 3 часа на топло место.
  5. Премачкајте го надојденото тесто со мешавина од преостанатото меко (30 ml) и едно јајце.
  6. Ставете да се пече во загреана рерна на 180 степени Целзиусови околу 20 минути. Потоа намалете ја температурата на 150 и печете уште 40 минути. Користете стапче за ражен за да проверите дали тестото е целосно печено.
  7. Изладете го слаткиот леб целосно додека служите.

Добар апетит 🙂

Коментари

Претплатете се
Известете ме за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Прегледајте ги сите коментари

Loading…

0

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote