in ,

Што?Што?

Pfizer тестира орален антиковиден лек

Pfizer објави дека започна голема студија во која тестира орален антивирусен лек за да спречи инфекција со Ковид кај оние кои биле изложени на вирусот.

Студијата од средна и доцна фаза ќе го тестира лекот Pfizer PF-07321332, на до 2.660 здрави возрасни учесници, на возраст од 18 години и повеќе, кои живеат во исто домаќинство со лица со потврдена симптоматска инфекција Ковид.

Лекот PF-07321332, според соопштението, е дизајниран да ја блокира активноста на клучниот ензим потребен за размножување на коронавирусот, заедно со ниска доза на ритонавир, постар лек широко користен во комбинирани третмани за ХИВ инфекција, објави Ројтерс.

Агенцијата потсетува дека лекот ремдесивир од компанијата „Gilead“, кој се дава интравенозно, во моментов е единствениот што е одобрен во САД за лекување на пациенти заразени со Ковид.

Како ви се допаѓа?

-2 поени
Upvote Downvote