in , ,

СлаткоСлатко

Писмото на Ајнштајн во кое тој ја напишал равенката E = mc2 е продадено за 1,2 милиони долари

Писмото во кое Алберт Ајнштајн ја напиша својата позната равенка E = mc2 беше продадено на аукција за 1,2 милиони долари.

Тоа е три пати поголема од проценетата сума, соопшти аукцијата RR со седиште во Бостон.

Архивистите на Институтот за технологија во Калифорнија и Еврејскиот универзитет во Ерусалим изјавија дека има само уште три примероци на кои Ајнштајн ја напишал својата равенка што го смени светот.
Четвртиот пример, единствен од приватна колекција, е објавен неодамна, соопшти аукциската куќа, која се очекуваше да се продаде за околу 400.000 американски долари.
Писмото, напишано на 26 октомври 1946 година, на германски јазик, беше упатено до американскиот физичар со полско потекло, Лудвик Силберстејн. Силберштајн беше познат по своите критики кон теориите на Ајнштајн.
Равенката E = mc2 значи еднаквост помеѓу енергијата и масата.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote