in

НАСА откри планета којашто многу наликува на Земјата!

Научниците кои ја открија новата планета изјавија дека сличностите со нашата Земја се неверојатни.

Планетата, којашто беше именувана TOI-1231b oд НАСА, е одалечена само 90 светлосни години од нашата планета. И покрај тоа што новооткриената планета е три пати поголема и осум пати поблиска до ѕвездата околу која што орбитира од нашата Земја, од НАСА веруваат дека нејзината атмосфера е слична со онаа на Земјата.

Истотака TOI-1231b има слична температура со Земјата, околу 57 целзиусови степени. НАСА верува дека со набљудувањето на планетата ќе добиеме подобра слика за тоа како атмсоферите слични на Земјата се формираат со текот на времето.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote