Идеите и советите никогаш не се на одмет, а сега се потребни повеќе од кога било.
До пред неколку дена, можевме да скокаме до продавници што работеа без престан и да добиеме се што ни треба. Сега ситуацијата се смени: работното време на продавниците е скратено, некои работи не е лесно да се добијат, и пред се – – не е паметно да излезете без голема потреба. И во секој случај не е убаво да се фрла храна. Значи,
• Ако ви остана пире од компири, не ги фрлајте. Додадете иста количина брашно или доволно за да замесите меко тесто и да направите ролни. Можете да ги готвите и да ги додадете во папракаш или гулаш следниот ден – но на крајот на готвењето, доволно само за да го апсорбира сокот. Можете исто така да пржете кнедли и да добиете вкусно гарнирче, наместо компири. И можете едноставно да ги замрзнете, за друг пат.
• Од остатоци од пилешко или печено месо, можете да направите не само вкусни сендвичи, туку и да ги користите како полнење за пити, тортиillaи, лазања, буритоси или мусака од компири. Малку зачин прави чуда!
• Исечете го остатокот од секое месо на ленти и со додавање на соја сос, малку зеленчук и кинески тестенини, ќе имате фина и лесна ориентална чинија, која ќе го освежи вашето мени.
• Од вишок шпагети (макарони) и сирење што повеќе не сакате да ги јадете, можете да направите стари, добро испечени тестенини со сирење. Додадете јајца, сирење, малку млеко и печете околу 15 минути во рерна, на 200 степени.
• Лазања може да се направи без кора – од какви било варени тестенини, иако можете и сами да ја направите кората: с all што ви треба е брашно, малку масло, сол и неколку капки оцет. Замесете прилично тврдо тесто, разредете го што е можно повеќе, исушете го во рерна и готово! Не е важно дали тие се во вистинска форма – воопшто нема да го видите кога се ќе биде покриено со бешамел и испечено.
• Мелење на остатоците од запечен зеленчук во блендер и варете фина крем супа.
• Пред да излупите портокал, мандарина или лимон, добро измијте ги бидејќи можете да ја исецкате кората, чувајте ја во замрзнувач и додајте ја подоцна во садовите. Познато е дека лимонот совршено оди со риба, а компирот печен со кора од портокал или мандарина станува вистински специјалитет.