in

Што?Што?

Научник измислил податоци за лекување на Алцхајмеровата болест? „2.200 пати повторена лага, потрошени милиони“

Влијателна студија за Алцхајмеровата болест од 2006 година би можела да содржи фабрикувани податоци, покажа истражувањето на познатото научно списание „Science“.

Контроверзниот труд, кој досега е цитиран 2.200 пати, е објавен во водечкото научно списание „Nature“, а негов прв автор бил д-р Силвен Лесне, невролог од Универзитетот во Минесота.

Неговото истражување предизвика лавина од интерес за бета амилоид Aβ*56 како ветувачка цел за рана интервенција во Алцхајмерова болест. Бета амилоидите се протеини за кои е докажано дека се клучен патогенетски фактор во развојот на Алцхајмерова болест. Неколку различни видови на овие протеини се потенцијални цели на лекови за оваа болест.

Веќе 15 години, некои истражувачи на Алцхајмерова болест се обидуваат да ги репродуцираат резултатите од Лесне, но безуспешно. Ова покрена сомнеж. Во јануари оваа година, д-р Метју Шраг, невронаучник од Универзитетот Вандербилт, пријави манипулации со слики во работата до Националниот институт за здравје на САД (НИЗ), кој го финансираше истражувањето на Лесне.

Списанието „Science“, од друга страна, започна своја шестмесечна истрага во текот на која беа идентификувани вкупно 20 „сомнителни трудови“ чии автори беа Лесне, од кои 10 се поврзани со бета амилоид Aβ*56. Сепак, „Science“ наведува дека оригиналните слики ќе треба детално да се истражат за да се потврди дека се работи за манипулација.

„Непосредната, очигледна штета се залудно потрошените пари на НИХ и времето потрошено на експерименти во кои откритијата на Лесне беа почетна точка“, изјави за Science. деменција нобеловецот Томас Зидхоф од Универзитетот Стенфорд и еден од водечките светски експерти за Алцхајмерова болест и други болести. .

Списанието „Nature“, кое го објави трудот, започна своја истрага, како и Универзитетот во Минесота, каде што работи Силвен Лесне, невролог по потекло од Франција. Тој, сепак, одби да ја коментира истрагата. Иако наводите против работата на Лесне се вознемирувачки, тие не го загрозуваат полето на амилоидниот протеин и истражувањето на Алцхајмерова болест, веруваат некои истражувачи.

„И покрај овие обвинувања, не треба да дозволиме да се поткопа работата на илјадници истражувачи на Алцхајмерова болест, бидејќи нивните макотрпни напори нè доближуваат до нови витални третмани за милиони луѓе кои живеат со оваа болест. Постојат легитимни прашања и критики за амилоидот хипотеза, но таквите прашања се совршено нормален и неопходен дел од науката“, изјави за Business Insider д-р Сара Имарисио, авторка на истражувањето во „Alzheimer Research UK“.

Алцхајмеровата болест е прогресивна мозочна болест која се карактеризира со губење на меморијата, способноста за расудување и промени во личноста. Најновите проценки велат дека до 2040 година 80 милиони луѓе во светот ќе страдаат од Алцхајмерова болест и други форми на деменција.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote