Црвениот зеленчук е познат како добар извор на антиоксиданти, а зелениот е многу богат со витамини. За протеините, јаткастите плодови се здрав избор, а за мастите, рибите.
Ова се само некои од групите здрава храна за кои веруваме дека многу сте прочитале досега. Она на што ќе го свртиме вашето внимание овој пат е кои се најдобрите начини да внесете многу од овие намирници во вашето тело, така што ќе имате најмногу здравствени придобивки од нив.
Банани
Бананите имаат голема содржина на витамини Б и Ц, но и калиум и магнезиум. За да имате најголеми придобивки од конзумирање на ова овошје, важно е да ги јадете оние ленти што се наоѓаат помеѓу овошјето и кората, бидејќи токму тие дистрибуираат вода и хранливи материи низ овошјето.
Домати
Верувале или не, варените домати се поздрави од свежите. Тоа е затоа што процесот на готвење доведува до ослободување на ликопен, антиоксиданс кој е многу добар за здравјето на вашите очи и срце.
Компири
Ако планирате да печете млади компири, препорачуваме да не ги лупите воопшто. На тој начин ќе се задржи максималното количество витамини Ц и Б, калиум, железо и калциум со кои е многу богато.
Јајца
Јајцата најлесно се варат по подготовката на висока температура. Од друга страна, не е идеално да ги преварите бидејќи ова ја намалува количината на антиоксиданти што ги содржат. Наша препорака е да ги кривопирате, или да ги готвите во лушпите, така што ќе се варат на крајот од овој процес.
Цвекло
Апсолутно секој дел од цвеклото е здрав, поради што никогаш не треба да ги фрлате неговите лисја. Цвеклото содржи многу антиоксиданти, што е доволна причина да ги најдете на вашата трпеза што е можно почесто.
Коментари
Loading…