Според овој рецепт, можете да похувате батаци, бело месо, како и крилца.
Состојки за пржење 1,5 кг пилешко:
- 360 гр меко брашно
100 гр скроб / густин
1 лажица сол + 1 лажица масло
1 лажица шеќер
1 лажичка лук (рендан)
1 лажица црвена, мелена пиперка
1 лажичка црн пипер
1 лажица магданос
1 лажичка сушен босилек
1/2 лажичка куркума
1/4 лажиче кари
1/4 лажиче ѓумбир во прав
3 јајца
300 мл вода
Подготовка:
Измијте го пилешкото, па ставете го во поголема чинија. Наросете со лажица сол и шеќер, а потоа истурете вода да стои. Оставете еден час.
Измешајте брашно и сите зачини. Поделете се на два дела. Еден дел останува како што е. Во другиот дел, додадете јајца и вода и измешајте сè добро.
Потребна ви е подлабока, но помало тенџере. Истурете повеќе од половина литар масло и оставете го да се загрее.
Извадете го пилешкото и исушете го.
Потопете парче пилешко прво во течниот дел, малку протресете, па превртете го во мешавина од брашно и зачини, повторно истресете го вишокот.
Ставете да се пржи на малку поголема топлина од средната. Пржете околу 13-14 минути. Исцедете на крпа.
Послужете со гарнир по желба.
На здравје!