in

Поплави во Германија: “Мојот град изгледа како бојно поле”

Германците го споделија ужасите што им се случиле со брзина исто како онаа на надојдената вода која ги зафати нивните домови, уништувајќи многу области во близина на реката Рајна.

Некои ги споредуваат размерите на уништување со ударите што ги претрпе Германија во Втората светска војна. И за потсетување на војната, германската армија користи оклопни возила за да помогне во расчистувањето на остатоците.

Во селото Шулд, во регионот Ајфел, поројната поплава ги распарчи зградите и ги исфрли автомобилите, полнејќи ги улиците со остатоци и дебели слоеви кал.

Со солзи на очите 76-годишната жителка Марлен Вихман рече дека последен пат Шулд доживеал ваква катастрофална поплава во 1910 година. “Сè е скршено, сè однесе, ова е катастрофа”, рече таа. “Нашите тениски игралишта беа таму, куќата на Стани од Полска беше таму”, рече таа, посочувајќи на куповите на кал, искршените дрвја и остатоци.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote