in

ТЕЛОTO ОБИЧНО ИСПРАЌА ПРЕДУПРЕДУВАЊА НА ВРЕМЕ : 5 промени во градите што може да укажат на здравствен проблем

Ако забележите нешто од оваа листа, нема причина за паника бидејќи објаснувањето е најверојатно безопасно, но многу е важно да закажете преглед.

 

Редовното самоиспитување на градите е една од најважните работи што жената може да ги направи за себе и за своето здравје. Сепак, грутка во градите не е единствената индикација дека има здравствен проблем, затоа треба да се следат уште некои симптоми.

 

Во секој случај, постои сосема безопасно објаснување за секоја од овие промени, но не заборавајте да закажете состанок со лекар и да ги споделите вашите забелешки со него.

Едната града е поголема од другата

Асиметријата на градите во однос на големината е нормална и природна, а најмногу се забележува за време на ПМС. Меѓутоа, ако забележите значителни промени во обликот, тоа може (но не мора!) Да биде показател за абнормалности во ткивото на дојката, затоа треба да контактирате со вашиот лекар што е можно поскоро.

 

Влакна на површината на кожата

Појавата на влакна на дојката обично е реакција на лекови кои содржат тестостерон, но може да биде и симптом на синдром на полицистични јајници, особено ако се придружени со акни на лицето и неправилни циклуси.

Ткиво трнливо на допир

Оваа промена е обично индикатор за мастопатија, т.е. проширување на млечните канали и е бенигна по природа. Обично е предизвикано од стрес или предменструален синдром, но во некои случаи ткивото може да биде вакво во случај на циста.

Чешање во областа на брадавиците

Ова чешање може да биде алергиска реакција на гел за туширање или крпа, како и симптом на ПМС. Меѓутоа, во некои случаи, чешањето на брадавиците укажува на промени во хормоналниот статус или дури и на рак, но во тие случаи има и исцедок и екстремно сува кожа на брадавиците. Во секој случај, тоа е нешто што треба да го споделите со вашиот гинеколог.

Појава на мали отоци

Иако обично е циста, тоа е нешто што мора да му го кажете на вашиот лекар. Цистите на дојката обично „бегаат“ под притисок на прстот и се придружени со чувство на убод и болка и обично се поизразени пред циклусот. Сепак, никогаш не смееме да го заборавиме фактот дека грутки во дојката укажуваат на рак на дојка, па затоа секоја промена од овој тип е причина за закажување посета на гинеколог.

 

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote