Меко и вкусно пециво со сусам.
Состојки:
- 1/2 литар кисела вода
- 1 свеж квасец
- 4 лажици шеќер
- 2 лажички сол
- 200 мл масло
- брашно (околу 1 кг)
- млака вода
- сусам
- стопен посен маргарин
Подготовка:
Промешајте го квасецот со шеќер во млака кисела вода и оставете го да нарасне.
Во брашното додадете сол, квасец и масло. Месете средно меко тесто. Нека се крене.
Од тестото формирајте мали топчиња. Најважно е тестото нежно да го земете во рака и да го обликувате само малку, а не да го месите.
Се тркалаат од едната страна во млака вода, а потоа во семе од сусам.
Се редат во подмачкана тава и се оставаат да одморат некое време.
Печете на 250 степени додека не порумени.
Кога ќе ги извадите од рерна, веднаш намачкајте ги со растопен посен маргарин.
На здравје!
Коментари
Loading…