in ,

Нова студија: Повеќе од 500 гени ги поврзуваат депресијата и анксиозноста

Една нова студија предводена од истражувачи од Институтот за медицински KIMR Berghofer во Австралија идентификува 509 гени кои ги поврзуваат депресијата и анксиозноста.

 

Од двете лица со дијагностицирана депресија, едното од нив во одреден период од животот ќе доживее анксиозно растројство, пренесува Science Alert.

Иако предизвикувачите за секоја состојба се несомнено сложени, јасно е дека гените што ги наследуваме можат да играат голема улога кога станува збор за менталното здравје.

„Досега не се знаеше многу за генетските причини зошто луѓето можат да страдаат и од депресија и од анксиозност“, вели психијатрискиот генетичар Eske Derks од KIMR Berghofer.

 

Терминот „анксиозно растројство“ опфаќа категорија тесно поврзани состојби, како што се панично растројство и разни фобии. Сите овие состојби имаат заедничко чувство на напнатост и вознемиреност, честопати придружено со физиолошки промени како што е зголемување на крвниот притисок.

Од друга страна, депресијата се дефинира со симптоми кои вклучуваат намалена мотивација, чувство на тага и губење на уживање и во екстремни случаи, мисли за самоповредување и самоубиство.

Приближно два до шест проценти од глобалната заедница е дијагностицирана со депресија во кое било време, што ја прави не само најголем придонесувач за лошото ментално здравје, туку и еден од најголемите здравствени проблеми кои влијаат на современото општество воопшто.

Слично на тоа, анксиозните нарушувања исто така го нарушуваат секојдневниот живот на стотици милиони индивидуи низ целиот свет. Комбинацијата на овие две состојби има значително влијание врз нашиот вид.

„Двете нарушувања се многу придружни состојби, бидејќи околу три четвртини од луѓето со анксиозни нарушувања, исто така, покажуваат симптоми на големо депресивно нарушување“, вели Деркс.

Користејќи геномски податоци од повеќе од 400.000 учесници од британската Биобанка, истражувачкиот тим барал гени заеднички за обете состојби, како и црти на личноста тесно поврзани со секоја – невротичноста.

Претходните истражувања покажуваат дека околу 40 проценти од варијациите во невротичноста можат да се објаснат со нашите гени. Многу исти фактори се преклопуваат со гените кои веќе се поврзани со анксиозност и депресија.

Ова ни кажува дека постои поврзаност, но за подобро разбирање како изгледаат овие фактори на физиолошко ниво, истражувачкиот тим ги групира геномите во биобанката според список на 28 индивидуални и заеднички црти, применувајќи алатки за моделирање за да пронајдат заеднички фактори идентификување на поврзани гени.

Нивните резултати беа тестирани на уште поголема база на податоци од 1,9 милиони лица со пријавени симптоми на анксиозност и депресија, давајќи им комплетен список на генетски фактори.

„Идентификувавме 674 гени поврзани или со депресија или со анксиозност, и што е најважно, околу три четвртини од тие гени беа вообичаени“, рече Деркс.

Пристап фокусиран на симптоми го отвора патот за точна студија за тоа што некои од нас се изложени на поголем ризик за секоја состојба од генетска перспектива.

На пример, некои гени единствени на депресијата претходно биле поврзани со повисоки нивоа на триглицериди во крвта, што укажува на метаболичка врска во депресијата што не е присутна кај анксиозните нарушувања.

„Спротивно на тоа, нашите резултати покажаа дека некои гени специфични за вознемиреност се поврзани со крвниот притисок, што е во согласност со претходните истражувања што покажаа врска помеѓу нарушувањето и хипертензијата“, вели генетичарот и главен автор Џексон Торп.

Во продолжение на студијата, истражувачите откриле и локации на гени во региони кои претходно не биле поврзани со какво било нарушување, давајќи основа за проучување на генот.

Помина времето кога се очекуваше откривање на еден ген одговорен за нарушувања во менталното здравје, сложени како депресија и анксиозност.

Дури и список од стотици низи нема да ни даде целосен увид во тоа зошто некои од нас доживуваат хронично лошо расположение или долги периоди на интензивна грижа.

Ова истражување е објавено во списанието Nature Human Behavior.

Коментари

Претплатете се
Известете ме за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Прегледајте ги сите коментари

Loading…

0

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote