in ,

СлаткоСлатко УбавоУбаво

ПОЗНАТ ИТАЛИЈАНСКИ ГОТВАЧ ГО ОТКРИ ОРИГИНАЛНИОТ РЕЦЕПТ ЗА ПАСТА КАРБОНАРА: Сите ја правиме оваа грешка! (ФОТО)

Познатиот италијански готвач Џенаро Коталдо, кој често соработува со Џејми Оливер, открива рецепт за вистинска паста од карбонара. Овој рецепт го виделе над 4 милиони луѓе, а подготовката не е тешка.

Најважно е правилно да се сварат шпагети. Италијанците го готват „ал денте“, па ако сакате автентичен вкус, можете и така да го зготвите. Во оригиналниот рецепт се користи гвначале (свински образ), но ако не најдете, може да се користи и панцета. Она што е важно е сосот од жолчка да не е сварен, а на крајот посипете со бибер за тој посебен вкус.

Состојки:

  • 200 гр сланина
    4 големи жолчки
    75 гр рендано пекорино (пармезан)
    400 гр шпагети

Подготовка:

Кога водата ќе зоврие, посолете ги и шпагетите. Варете ги 5 минути. Потоа исклучете го шпоретот и оставете ги уште 3 минути. Гулашот или панцетата исечкајте ги на помали коцки. Изматете ги со вилушка жолчките со 40 гр рендано пекорино сирење. Загрејте тава (без масло) и додадете го гулашот. Пржете додека не стане крцкав. Исклучете го шпоретот и оставете да се излади минута-две, а потоа додадете ги шпагетите и малку вода во која се варени. Промешајте. Тргнете го од оган и оставете да се излади неколку минути. Потоа изматете ги изматените жолчки со сирењето и убаво измешајте. Внимавајте, жолчките не смеат да се варат, па внимавајте тестенините да бидат убаво изладени кога ќе ги додадете, но не целосно. Вратете го шпоретот неколку секунди, само да се стегне, но внимавајте да не се препече. Прекорино сирењето изрендајте го и посипете со бибер.

Како ви се допаѓа?

1 поен
Upvote Downvote