in ,

Празнични колачиња од лешник и карамел: Им нема рамен!

Состојки (големината е чаша од 250 мл):

  • 1 чаша меко брашно,
  • 2/3 чаши шеќер,
  • 1/2 чаша какао,
  • 110 гр путер,
  • 1 жолчка од јајце,
  • 2 лажици млеко,
  • 100 гр грубо сецкани печени лешници,
  • 1 белка

За полнење:

  • 100 гр карамел од лешник,
  • 1 лажица млеко,
  • 50 гр чоколадо.

Подготовка:

Омекнат путер, шеќер, жолчки од јајце, млеко, просејно брашно и какао ставете ги во подлабок сад. Измешајте малку со миксер без да го вклучите, брашното да не се распадне. Мешајте рачно.

Оставете во тој сад половина час во фрижидер. Ако го оставите да стои подолго, тогаш покријте го. Обликувајте топчиња со големината што ја сакате.

Ставете хартија за печење во плехот за печење. Изматете малку белка од јајце со вилушка, па спуштете ја секоја топка во белките, па во лешниците и наредете ја во плех за печење. Вметнете ја секоја топка со прстот. Печете во загреана рерна на 180 степени 15 минути. Колачињата се меки кога ќе ги извадите. Поправете ги дупките веднаш и оставете да се изладат.

Стопете ја карамелата и млечното чоколадо. Додадете млеко во карамелата и стопете ја на тивок оган во микробранова печка, додека не се стопи. Направете го истото со млекото.

Оставете ги и тие да се оладат.

Ако немате микробранова печка може да се стопат намирниците на пареа. Наполнете ги колачињата во празнините.

Оставете филот да се зацврсти, а потоа уживајте во совршениот вкус.

Коментари

Претплатете се
Известете ме за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Прегледајте ги сите коментари

Loading…

0

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote