in

Што?Што?

Премногу консумиранње на оваа слатко задоволство доведува до нервоза

Експертите честопати велат дека чоколадото е најдобриот бонбон што можете да го изберете ако внимавате на исхраната, а тоа често се наоѓа на списокот на дозволени јадења во диетите.

Многу студии покажаа дека прекумерната потрошувачка на чоколадо може да доведе до негативни последици.

Нервозата се зголемува
Чоколадото содржи фенетиламин, молекули кои имаат сличен ефект врз мозокот како психоактивните стимуланси и тирамин – форма на аминокиселина.

 

Mоже да го стимулира лачењето на адреналин, отчукувањата на срцето и да го зголеми крвниот притисок и да предизвика лутина и нервоза. Може да дојде до ненадејна промена на расположението, луѓето можат да станат кавги и на тој начин почесто да влегуваат во конфликти.

Коските стануваат послаби

Во болницата „Royal Perth“ во Австралија, спроведено е истражување врз постари жени со цел да се открие влијанието на чоколадото врз организмот. Тие го консумирале секој ден, а на крајот од експериментот, експертите открија дека оксалатите во чоколадото спречуваат апсорпција на калциум, а шеќерот го стимулира неговото излачување од организмот, тврди авторот Џонатан Хоџсон.

Зголемување на телесната тежина

Еден ред млечно чоколадо има 150 калории, а приближно 50 проценти од енергијата во чоколадото доаѓа од маснотии. Покрај тоа, содржи многу шеќер. Прекумерната потрошувачка доведува до зголемување на телесната тежина.

Ако сакате да продолжите да уживате во чоколадо, најважно е да бидете умерени. Исто така, изберете оној што има најмалку 60 проценти какао. Иако е горчливо, сепак е поздрава опција.

Темното чоколадо содржи антиоксиданти, биофлавоноиди, витамини и минерали. Побогат е со алкалоиди кои имаат психоактивно, дури и антибактериско дејство врз луѓето.

Коментари

Претплатете се
Известете ме за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Прегледајте ги сите коментари

Loading…

0

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote