in , ,

Што?Што?

Дали ставате премногу детергент за перење алишта? Еве колку навистина е доволно

Дали навистина важи тоа правило – колку повеќе прашок, толку подобро ќе се измие? Со понови и поефикасни машини за перење, ова веќе не е потребно, и честопати премногу детергент за перење алишта не успева да се измие, оставајќи дамки на облеката.

Може да ги измиете алиштата совршено ако користите само дел од препорачаната доза на детергент. Во зависност од предметниот детергент, честопати е доволно само третина или четвртина од препорачаната количина, што може да заштеди стотици евра годишно.

 

И во некои претходни тестови, експертите откриле дека многу детергенти даваат ист ефект кога се мијат на половина од препорачаната доза. Не е важно дали користите течност или детергент во прав. Тој избор зависи од карактеристиките на вашата машина за перење и од преференциите.

Во последниве години, меѓу течните детергенти, можете да најдете некои што добро мијат, па дури се и поефикасни од прашокот. Течен детергент треба да се користи ако имате машина за перење со мала потрошувачка на вода, бидејќи прав во мали количини на вода може да не се раствори добро. Но, можете да го заобиколите и тоа, мешајќи го со малку вода.

Експертите откриле дека пудрата подобро ги отстранува свежите дамки, а работи подобро на високи температури и бели алишта, додека може да остави трага во прав на потемна облека ако не се раствори добро. Течниот детергент е подобар со поефикасни машини за перење кои имаат функција за заштеда на вода. Иако пудрата е поефикасна, течниот детергент ги решава и грижите за наслаги во прав кои се насобираат во фиоката за машина за перење детергент.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote