Ако требаше да го изберам моето омилено јадење со ориз, тогаш дефинитивно ќе беше аранчини
Состојки:
- 250 гр ориз
- 30 гр путер
- 40 гр пармезан
- 1 лажичка сол
- половина лажичка мелен пипер (по избор)
- 1 лажица сушен магдонос
- 150 гр сирење Гауда (можеби некое друго сирење што го сакате, моцарела, итн.)
- За панирање:
- 200 гр трошки леб(презла)
- 200 гр брашно
- 3 јајца
- масло за пржење
Сос (предлог):
- 2 лажици маслиново масло
- половина главица црвен кромид
- 1 лажичка лук или чешне
- 400 гр пире од домати
- 1 лажица (рамна) шеќер
- 1 лажичка сол
- 1 лажичка Вегета
- половина лажичка мелен црвен пипер
- 1 лажичка сушен босилек
- 1 лажичка оригано (по избор)
Начин на подготовка:
Варете го оризот додека не омекне. Во сварениот ориз додадете путер, рендан пармезан, магдонос, бибер и сол и измешајте сè заедно. Оставете да се олади. Откако смесата ќе се олади, земете малку од подготвениот ориз и премачкајте ја на вашата дланка како плескавица. Ако смесата се лепи за вашите дланки, можете да ја ставите малку зејтин. Ставете коцка сирење на средина и обликувајте топка. Повторете го процесот додека не ја потрошите смесата. Формираните топчиња превртете ги во брашно, па во изматени јајца и потоа во трошки од леб. Пржете ги во загреано длабоко масло додека не поруменат. Послужете ги со сос од домати.
Подготовка на сос:
Издинстајте ситно исечен кромид во масло. Потоа додадете пире од домати, лук, шеќер, сол, бибер, вегета и босилек и оригано. Гответе на тивок оган 25-30 минути, мешајќи повремено.
На здравје!
Коментари
Loading…