Домашни и многу вкусни тортиљи.
Состојки:
- – 380 гр брашно
- – 1 лажичка прашок за пециво
- – 1 кафена лажичка сол
- – 60 мл зејтин
- – 180 мл млака вода
Подготовка:
Сите суви состојки измешајте ги со лажица, па додајте масло, вода и убаво измешајте. Оставете да отстои 15 минути.
Подгответе кујнска крпа на која ќе ги ставите тестото, фолијата и тавата за печење.
Поделете го тестото на осум еднакви делови.
Секое парче брашно расукајте го што потенко и ставете го на крпа. Над секој тест ставете малку фолија, повторете ја постапката додека се потроши.
Оставете покриено уште 10 минути.
Загрејте тавче и ставете многу малку масло, па печете тортиљи од двете страни. Чувајте ги печените добро покриени до употреба.
На здравје!