in

Што?Што?

Пет причини зошто треба да го исчистите јазикот

Иако стружењето не може да замени добра четка за заби, неговите придобивки привлекоа многу луѓе да го вклучат овој дополнителен чекор во нивната утринска и вечерна орална хигиена.

Стружењето на јазикот е брз начин да се отстранат штетните честички – вклучувајќи ги и оние кои предизвикуваат лош здив – од површината на јазикот.

Скреперот е мала, малку заоблена алатка направена од пластика или метал и често е составен дел од пластичната задна страна на четката за заби.

Иако стружењето не може да го замени доброто четкање, неговите придобивки привлекоа многу луѓе да го вклучат овој дополнителен чекор во нивната утринска и вечерна рутина за орална хигиена.

Колку е корисно чистењето на јазикот?
Остатоци од храна, бактерии и мртви клетки може да се насоберат на вашиот јазик со текот на времето. Ова може да доведе до лош здив и негативно да влијае на целокупното орално здравје.

Користењето стругалка за јазик може да помогне да се отстранат овие грутки, но има и други придобивки:

Подобрување на вашето чувство за вкус – Вашиот јазик можеби ќе може подобро да ги разликува вкусовите.

Подобрување на изгледот на јазикот – Акумулирањето на наслаги може да предизвика вашиот јазик да добие бел, обложен изглед. Секојдневното стружење може да помогне да се отстрани овој слој и да се спречи неговото повторно појавување.

Отстранување на бактерии – Во студија од 2005 година, истражувачите откриле дека со користење на стругалка за јазик, два пати на ден во текот на седум дена, се намалува инциденцата на стрептококи и лактобацили во устата. Познато е дека овие видови бактерии предизвикуваат лош здив и расипување на забите. Стружењето на јазикот може да помогне да се отстранат овие бактерии од устата, подобрувајќи го изгледот на вашиот јазик и целокупното чувство.

Намалете го лошиот здив – Иако стружењето на јазикот не може да го замени четкањето на забите, истражувачите во студија од 2004 година откриле дека стружењето е поефикасно од четкањето за отстранување на бактериите што предизвикуваат мирис.

Подобрување на целокупното здравје – Елиминирањето на бактериите е клучно за спречување на расипување на забите, болести на непцата и други состојби кои влијаат на здравјето на усната шуплина, но и на телото во целина.

Додека стружењето може да помогне да се елиминира лошиот здив, конзистентноста е клучна.

На пример, ако користите стругалка за јазик наутро, нема да го спречите лошиот здив подоцна во текот на денот. Бактериите ќе се акумулираат додека јадете и пиете, па ако сте загрижени за лошиот здив, ќе треба да го правите тоа после секој оброк. Затоа, нежно стружете го јазикот кога ги четкате забите.

Ова ќе помогне да се спречи долгорочната акумулација која е поврзана со тежок лош здив.

Друга заблуда е дека користењето четка за заби на јазикот е исто толку ефикасно како и користењето стругалка на јазикот. Резултатите од студијата од 2004 година сугерираат поинаку.

Истражувачите откриле дека стругалките за јазик отстрануваат 30 отсто повеќе испарливи сулфурни соединенија на јазикот отколку четкичките за заби со меки влакна.

Иако е подобро да го чистите јазикот со четка за заби отколку да не го чистите воопшто, користењето на стругалка за јазик е поефективно.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote