in , ,

УбавоУбаво СлаткоСлатко

Кога некој близок и важен ќе ве налути, СЕКОГАШ сетете се на оваа приказна!

Еднаш одамна имало двајца браќа кои живееле на соседните фарми и се степале. Тоа беше првата сериозна расправија во четириесетте години што тие живееја рамо до рамо, делејќи алатки, помагајќи и си даваа еден на друг.

И тогаш таа хармонија беше нарушена. Се започна од мало недоразбирање кое доведе до голема тепачка и груби зборови проследени со недели поминати во тишина.

Едно утро некој тропнал на вратата на Џон. Ги отворил и видел човек со столарски алат. „Барам работа“, рече тој. „Можеби може да има работа за мене овде на вашата фарма?

„Да“, рече постариот брат. „Знам што можеш да направиш за мене. Ја гледате таа куќа од другата страна на потокот? Таму живее мојот сосед, всушност, мојот помал брат. Минатата недела имаше ливада меѓу нас, но тој ископа нешто од реката до овде и сега има поток меѓу нас. Го направи тоа за да ме огорчи, но јас ќе му вратам… Видете ги тие стебла покрај шталата? Сакам да ми направиш ограда од два метри за да не можам повеќе да го гледам него или неговата куќа“.

Столарот рекол: „Се ми е јасно“. Дај ми клинци и дупчалка и ќе видиш колку одлично можам да го направам тоа“.

Постариот брат морал да оди во градот, па на столарот му ги дал потребните материјали и си заминал. Столарот работеше напорно цел ден, мереше, пила…

Кога постариот брат се вратил во самракот, столарот си ја завршил работата. Тој беше запрепастен!

Воопшто немаше ограда. Изградил мост кој ги поврзувал двата брега на потокот. Беше тоа убав мост, а од другата страна му се приближуваше помалиот брат со широко отворени раце.

„Ти навистина си одличен човек за изградба на мост после се што ти кажав и направив“. – рече помалиот брат.

Браќата застанаа секој на својата страна од мостот, па полека почнаа да се среќаваат, сретнувајќи се на средина. Го видоа столарот како ја зема својата кутија со алатки и си замина.

„Еј, чекај! Останете со нас неколку дена, има уште многу работи што би можеле да ги направите“, вели постариот брат.

„Многу ми е мило“, рече столарот, „но морам да направам уште многу мостови“.

 

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote