in ,

Што?Што?

Приказната за рамнодушноста (читање 1 мин, мудрост засекогаш)

Еднаш ѓаволот некако реши да ги продаде сите инструменти во својот арсенал. Ги стави уредно во витрина за сите да ги видат.

Колекцијата беше впечатлива: тука беше светлечкиот нож на Зависта, а до него беше завртката на Гневот, на другата полица лежеше лакот на Жедта, до него беа живописно наредени отровните стрели на Похота и Ревноста.

Имаше алатки за страв, гордост и омраза, а на сите имаше белешка со име и цена.

А на најубавата полица, одвоена од сите други инструменти, имаше мал и навидум грозен дрвен клин, на кој висеше името – Индиферентност.

Изненадувачки беше што цената на овој инструмент беше повисока од сите други заедно.

Случаен минувач го прашал ѓаволот зошто толку многу ја цени таа чудна нишка.

– Навистина, го ценам повеќе од се, – одговори ѓаволот, – затоа што тоа е единствениот инструмент во мојот арсенал, на кој можам да се потпрам, ако сите останати не успеат.

И нежно го галеше дрвениот колче.

– Ако успеам да му го втурнам тој клин во главата на човекот, – продолжи ѓаволот, – тогаш ја отвора вратата за сите други инструменти…

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote