in

Што?Што? ТаженТажен

Промените на ноктите може да укажуваат знаци на дијабетес

Иако многу луѓе страдаат од дијабетес, факт е дека голем број луѓе не се ни свесни дека имаат предијабетес.

Затоа Клиниката Мајо сугерира да се запознаете со симптомите што укажуваат на оваа состојба.

 

Некои од симптомите што можат да укажат на сериозна нерамнотежа на шеќерот во крвта се замор, зголемена жед или глад, промени во кожата, губење на тежината или зголемување на телесната тежина и заматен вид.

 

Сепак, покрај овие попознати знаци на дијабетес, постои уште еден за кој експертите сметаат дека е добро да се знае да се препознае – промените на ноктите.

Иако многумина не мислат така, ноктите можат да бидат, и најчесто се, прозорец кон здравјето на вашето тело, вели д-р Елизабет Салада. Од таа причина, таа редовно ги проверува ноктите на своите пациенти како дел од медицинските прегледи, пишува Best Life.

„Многу вообичаени болести може да се откријат благодарение на изгледот на вашите нокти“, рече д-р Салада.

Таа вели дека здравите нокти обично имаат розова боја, рамни и рамномерна боја, а какви било промени во формата, дебелината или конзистентноста можат да помогнат да се идентификува проблемот. Поточно, таа предупредува дека „малото руменило на основата на ноктот понекогаш е симптом на дијабетес“.

Исто така, вашите нокти можат да станат жолти или кршливи.

Жолти или кршливи нокти на рацете или нозете исто така може да бидат знак на дијабетес. Причината е дека дијабетесот го зголемува ризикот од габична инфекција наречена онихомикоза.

„Кај некои луѓе со дијабетес, ноктите добиваат жолтеникава боја“, објаснуваат тие: „Често ова боење е поврзано со распаѓање на шеќерот и неговиот ефект врз колагенот во ноктите“.

Хоризонталните линии се исто така алармен сигнал.

Како што стареете, вертикалните гребени можат природно да се развијат на вашите нокти. Меѓутоа, ако забележите хоризонтални линии на вашите нокти, тие можат да бидат резултат на дијабетес тип 2.

Овие препознатливи гребени се познати како линии на Бо, и тие исто така можат да бидат предизвикани од неконтролирано ниво на шеќер во крвта, според клиниката Мајо. Сепак, некои други болести можат да предизвикаат исти симптоми, вклучително и проблем со тироидната жлезда.

Иако вашите кратки нокти можат да бидат резултат на гризење или кршење, експертите велат дека тие исто така можат да укажат на подлабок здравствен проблем.

Според списанието „Практичен дијабетес“, во ретки случаи, оштетувањето на нервите предизвикано од дијабетес може да предизвика инхибиран раст на ноктите. Затоа, ноктите на одредени прсти можат да изгледаат скратени и кршливи.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote