in ,

СлаткоСлатко

Избегнете труење: Во неколку чекори, проверете ја свежината на месото од продавницата!

Бојата, количината на вода и лентите со бели ленти откриваат колку месото стоело на полиците и дали е безбедно да се подготви. Избегнете јадења без вкус или труење во лето од храна во само неколку чекори …

Месото пристигнува во продавниците во различни форми и не е секогаш лесно да се препознае кое е свежо и квалитетно, особено ако е мелено. Најдобро би било да купите домашно, но тоа не е секогаш можно. Добро е да се даде предност на производи од регионот кои поминале краток пат до продавницата, но покрај информациите за пакувањето, треба да обрнете внимание и на изгледот на месото. Иако многу луѓе мислат дека е нездраво, маснотиите му даваат на месото многу арома, вели Елизабет Роесике од земјоделскиот центар на Германија. Квалитетното месо треба да има малку интрамускулна маснотија, а тоа може да се види на белите ленти кои личат на вените со кои месото е набраздено.

Покрај тоа, ако купите спакувано месо, во него не смее да има вода. Погледнете го добро пред да го ставите во количката за пазарење, не ви требаат повеќе од пет секунди за тоа.

„Ако месото лежи во крвава вода, тоа значи дека е старо“, истакна Роесике.

 

Боја

Идеалната боја зависи од тоа за какво месо станува збор. Телешкото треба да биде светло, но не и бело, исто како и живината. Говедското месо треба да биде средно црвено, но не премногу темно. Свинското месо е идеално бледо розово. Треба да се избегнуваат сите сиви нијанси на месо, нагласува Роесике.

 

Јачина

Постои и друг начин лесно да проверите дали спакуваното месо е сè уште свежо. Ако се притисне со прст, тоа мора брзо да се врати во првобитната состојба и не смее да остане вдлабнување, а површината на месото мора да свети.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote