in

СлаткоСлатко УбавоУбаво

ДАЛИ ЦЕЛО ВРЕМЕ ТУРСКОТО КАФЕ ГО ПРИГОТВУВАМЕ ПОГРЕШНО? Експертот објасни: Поради 1 грешка, напитокот има поинаков вкус

Еден мал детал менува сè.

 

Домашното или турско кафе, е пијалок што традиционално се подготвува во секое домаќинство кај нас па и пошироко, обично се пие наутро и често се смета за мерка за вештината на готвачот. Ако е добро, на шега се вели дека домаќинката може да се „омажи“, што треба да значи дека погодила точна количина кафе, вода и, доколку е потребно, шеќер.

Како се подготвува турско домашно кафе? Вообичаената постапка е да се прелива вода во ѓезве, да се додаде шеќер ако е потребно и да се загрее додека не зоврие.

Една поголема лажичка кафе оди на 1 финџан вода. Ѓезвето се враќа врз плочата за готвење за да ја доведе смесата до вриење.

Ако им се верува на експертите, овој метод е погрешен. Како што велат, еден мал детал во подготовката, една „грешка“ и го менува вкусот.

“Кога ќе истурите кафе во вода, не смеете да дозволите да врие на оган. Ако преврие, пијалокот ќе има горчлив вкус”, објасни основачот на компанијата “Roaster Coffee”.

Коментари

Претплатете се
Известете ме за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Прегледајте ги сите коментари

Loading…

0

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote