Сигурно ќе се изненадите кога ќе ги испробате и ќе видите дека имаат вкус на крофни, иако не се пржени во масло. Тие се толку меки, подуени и неразделни.
Состојки:
- 550 гр брашно (додадете повеќе ако е потребно)
- 350мл топла вода
- лажичка шеќер + 2 лажици
- 20g свеж квасец (половина пакет)
- малку сол
- 100ml масло 1 лажица оцет
Додатно:
Шеќер во прав
Џем, крем или пудинг (што сакате)
Подготовка:
Надробете го квасецот и додадете лажичка шеќер, брашно и малку топла вода. Оставете да отстои 10-15 минути за да дозволите квасецот да се активира. Во голема чинија, истурете половина од просеано брашно, додадете малку сол, 2 лажици шеќер, масло, оцет и преостанатиот квасец. Започнете да го месите тестото. Додадете го остатокот од брашното и продолжете да го месите тестото. Месете меко тесто.
Пренесете го тестото во чиста чинија и подмачкајте го. Оставете го тестото топло, да се дуплира околу 30-60 минути.
Потоа пренесете го тестото на набрашнета работна површина и замесете го. Поделете го на два дела. Другата половина ставете ја во сад и покријте ја. Првата половина развлечете ја со помош на сукало до дебелина од околу половина см. Извадете ги круговите со чаша. Ставете малку џем (или крем, пудинг) на еден и преклопете во друго тесто. Лесно израмнете го тестото со дланка, а потоа притиснете ја чашата за да се спојат рабовите. Обликувајте ги крофните со рацете. Ако сакате повеќе полнење и помалку тесто, изберете чаша со најголем можен дијаметар.
Наредете ги на плех на кој сте ставиле хартија за печење. Покријте со крпа и оставете додека не се загрее рерната. Неколку 10-15 минути.
Вклучете ја рерната да се загрева на 220 C. Печете ги крофните на 180-190 C, додека не поруменат. Околу 15-20 минути. Наросете ги топло во шеќер во прав и ставете малку џем на средина.
Направете го истото со другата половина од тестото.
Коментари
Loading…