in

WTFWTF

Пукнатина во магнетното поле на Земјата која останала отворена речиси 14 часа (ФОТО+ ВИДЕО)

Пукнатината во магнетното поле е создадена од редок феномен наречен коротирачки интеракциски регион (CIR) од Сонцето. CIR претставува плазма-структури од големи размери генерирани во регионите со ниска и средна географска ширина на хелиосферата – регионот што го опкружува Сонцето кој ги вклучува Сончевото магнетно поле и Сончевите ветрови – кога комуницираат брзото и бавното движење на струи на Сончев ветер.

 

Пукнатините во магнетното поле на Земјата се нормални. Магнетното поле дејствува како штит за да нѐ заштити од Соларните бури од Сонцето. Научниците сметаа дека пукнатините се отвораат и се затвораат релативно брзо, но сега знаеме дека можат да останат отворени со часови.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote