in ,

Што?Што?

Рачниот часовник на Адолф Хитлер продаден на аукција за 1,1 милион долари

Часовник за кој се тврди дека му припаѓал на Адолф Хитлер е продаден за 1,1 милион долари на аукција во САД. Часовникот „Huber“ бил продаден на анонимен понудувач, а тој има свастика и на него се изгравирани иницијалите AХ.

 

Еврејските лидери ја осудија аукцијата пред продажбата на „Alexander Historical Auctions“ во Мериленд. Сепак, аукциската куќа, која и во минатото продаваше нацистички сувенири, за германските медиуми изјави дека нејзината цел е да ја зачува историјата.

Часовникот бил роденденски подарок

Адолф Хитлер беше водич на нацистичка Германија помеѓу 1933 и 1945 година, а под неговата вооружена агресија, систематски беа убиени над 11 милиони луѓе, од кои шест милиони само затоа што биле Евреи.

Во каталогот во кој е претставен часовникот се наведува дека тој најверојатно му бил даден на Хитлер како роденденски подарок во 1933 година, годината кога станал германски канцелар.

Аукциската куќа наведува и дека часовникот бил земен како сувенир кога околу 30 француски војници упаднале во Бергхоф, планинското прибежиште на Хитлер, во мај 1945 година. Во тоа време, се сметаше дека часовникот бил препродаден и пренесуван од генерација на генерација.

Други предмети кои беа на аукција вклучуваа фустан што ѝ припаѓал на миленичката на Хитлер, Ева Браун, слики со автограми на нацистичките функционери и жолта ткаенина на која бил врежан зборот Евреин. За време на холокаустот, нацистите ги принудувале Евреите да носат жолти ознаки како ленти или беџови со намера да ги изолираат и малтретираат.

Во отвореното писмо потпишано од 34 еврејски водачи оваа продажба беше опишана како „одвратна“ и тие бараат нацистичките предмети да бидат повлечени од аукцијата.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote