in ,

СлаткоСлатко

Ви носи пари и го прочистува воздухот! Треба да го набавите ова растение веднаш!

Исто така се нарекува „ѓаволски бршлен“ или „растение за пари“ затоа што се смета дека носи среќа, но Epipremnum aureum денес е најдобро познат по неговата способност да го прочистува воздухот.

 

Epipremnum aureum или “златен ползавец” е едно од растенијата што станаа популарни пред се поради фактот што е лесно да се одгледува и не бара никакви посебни услови. Сепак, во последно време, сè поизразено е поволно дејството на ова растение врз здравјето на луѓето и „детоксикацијата“ на зградите.

Може да го отстрани формалдехидот од воздухот, како и многу други штетни хемикалии. За нас е важно околу 70 проценти од детоксикацијата на телото да се прави преку дишење, затоа е исклучително важно да се живее и работи во простории со чист воздух.

Овој робустен ползавец е лесен за одгледување и реагира на директна или малку засенчена директна светлина, освен за време на силна топлина кога сонцето буквално може да ги изгори лисјата. Количината на темни и светли нијанси на лисјата, исто така, ќе зависи од количината на светлина.

 

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote