in ,

Што?Што?

Кои се разликите помеѓу претходните видови на коронавирус и Делта

Молекуларниот биолог и невробиолог д-р Милош Бабиќ наведува дека опфатот со вакцинација во Србија не е ни близу до доволното ниво на имунитет потребен за запирање на вирусот на заразни нивоа, каков што има Делта.

Поради бројот на мутации во коронавирусот, научната номенклатура е премногу збунувачка за да може да комуницира со општата популација, па затоа Светската здравствена организација неодамна реагираше доделувајќи грчки букви на најважните нови видови. Поранешен вид Б.1.617.2, „индиски сој“, „двоен мутант“ итн. сега го доби името „Делта“, наведува Бабиќ во публикацијата „Наука во Србија“.

Бабиќ проценува дека Делта-вирусот е многу поинфективен од првиот вид на вирусот.

„Во почетниот вид на ковид, секое заразено лице зарази околу уште две лица. „Раните проценки покажуваат дека едно лице заразено со вирусот Делта ќе зарази околу пет до осум други“, рече тој.

 

Исто така, сојот Делта веројатно произведува значително потешка болест, додава тој.

„Иако се потребни повеќе податоци и подобар квалитет, прелиминарните бројки велат дека Делта вирусот предизвикува до 85 проценти повеќе хоспитализации кај невакцинирани лица, кога ќе се земе предвид возраста на пациентите“, посочува тој.

Тој додава дека се регистрирани нови симптоми, но дека нивната фреквенција сè уште не е потврдена.

„За разлика од претходните соеви, Делта е пријавена со нови симптоми: губење на слухот (понекогаш, се чини, трајно), многу сериозни гастроинтестинални проблеми и во ретки случаи, периферна гангрена како резултат на целосна блокада на капиларите од микротромби. За среќа, ова не е знак на промена во механизмите што ги користи вирусот, тоа е само зголемување на ефикасноста и брзината на инфекцијата “, наведува Бабиќ.

Бабиќ исто така вели дека прелиминарните податоци покажуваат дека Делта значително го игнорира имунитетот од претходна инфекција.

Сепак, податоците се многу слаби и мојата проценка е дека ситуацијата е всушност подобра отколку што изгледа во моментот “, вели д-р Бабиќ.

Тој додава дека варијантата Делта ја намалува и ефикасноста на вакцините. Ефективноста на вакцината Pfizer-BioNTech против инфекцијата е намалена на околу 80-90 проценти, вакцината AstraZeneca на околу 60-65 проценти и Johnson & Johnson (проценета) 55-60 проценти. Нема добри податоци за Синофарм, но се очекуваат слични падови, посочува Бабиќ.

„Варијантата Делта сè уште се развива. На списокот погоре, можете да забележите и споменување на варијантата Епсилон, која сè уште ја нема на списокот на загрижувачки варијанти, но содржи голем број мутации кои ја намалуваат ефективноста на антителата, како од претходна болест, така и од вакцинација. Вирусот Епсилон не е на повеќето лисја затоа што нема толку силна инфективност како Делта, барем засега. Но, тука се споменува како пример: промените присутни во варијантата Епсилон може да се појават и во Делта “, вели Бабиќ.

Како една клучна добра вест, Бабиќ посочува дека вакцините сепак се одржуваат добро против Делта.

„Иако способноста на вакцините да се спротивстават на самата инфекција се намалува, тие сепак ги спречуваат најсериозните форми на болеста кај повеќето примачи. Вакцината Pfizer-BioNTech покажува заштита од 96 проценти од тешки форми на болеста, AstraZeneca околу 92 проценти, J&J (проценета) 85-90 проценти. „Спутник се очекува да биде исто толку ефикасен како AstraZeneca“, рече тој.

Како одминува времето, додава Бабиќ, има се помалку шанси да бидат потребни чести дополнителни дози.

„Моето предвидување (лично мислење и проценка, а не солидна научна информација) е дека може да има една засилувачка доза против мутанти, а потоа дополнителни дози да одат можеби еднаш на секои десет или дваесет години и можно е на повеќето да не им требаат до старо возраст “, вели Бабиќ.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote