Десерт од само три состојки.
Состојки:
- – 100 гр путер
- – 4 лажици јаворов сируп или мед
- – 40 гр какао
Подготовка:
Се топи путерот на умерена температура, се додава мед или јаворов сируп, па се промешува за да се комбинира сè убаво.
Веднаш прелијте го просеаното какао, па промешајте повторно за убаво да се соединат состојките.
Истурете ја смесата во слики од пралин или плех обложен со хартија за печење, па убаво израмнете.
Ставете во замрзнувач и почекајте да се намести целосно.
Во зависност од дебелината на истуреното чоколадо, може да трае од 30 минути до два часа.
Ако го истуривте чоколадото на хартија за печење, по 15-20 минути, извадете го од замрзнувачот, а потоа направете ги правилните коцки или плочки со нож (исечете го) и повторно ставете го во замрзнувач да се стегне целосно.
Кога целосно се стврдне, чоколадото ќе добие убав сјај.
Чувајте го чоколадото ладно.
Можете да додадете ореви, суво овошје или зачини во чоколадото додека е сè уште течно.
На здравје!