Малку поразлично од обична плетенка, но исто толку вкусно.
Состојки:
- 500 гр брашно
- 380 мл млако млеко
- 30 гр свеж квасец
- 60 гр шеќер
- вреќа со ванилин шеќер
- 60 гр путер
- 3 жолчки
- 2 лажици рум
- рендана кора од 1 лимон
- така
- грст суво грозје
- шеќер во прав за наросување
Подготовка:
Исецкајте го квасецот, додадете 1/3 млеко, лажичка шеќер и 4 лажици брашно. Посипете го со остатокот од брашното, покријте го и оставете го околу 20 минути на топло место да нарасне.
Изматете го остатокот од млекото со путер, ванилин шеќер, 2 жолчки, кора од лимон и малку сол.
Измешајте суво грозје со рум и оставете неколку минути да киснат.
Комбинирајте ги брашното, квасецот и мешавината на млеко со јајцата и измесете сè заедно во мазно тесто. Промешајте суво грозје, покријте го со крпа и оставете 20 минути да нарасне.
Поделете го тестото на 4 дела, а потоа со рацете формирајте ленти долги 40 см. Од сите четири траки прајте плетенка. Ставете на подмачкан плех (или обложен со хартија за печење), повторно покријте со крпа и оставете го да стаса следните 20 минути.
Изматете ги преостанатите жолчки и премачкајте го лепчето со нив, наросете со шеќер во прав и печете на 180 степени околу еден час, за да добиете златна кора.
Коментари
Loading…