in

УбавоУбаво

Австриска плетенка: Вкусно пециво на поинаков начин

 

Малку поразлично од обична плетенка, но исто толку вкусно.

Состојки:

  • 500 гр брашно
  • 380 мл млако млеко
  • 30 гр свеж квасец
  • 60 гр шеќер
  • вреќа со ванилин шеќер
  • 60 гр путер
  • 3 жолчки
  • 2 лажици рум
  • рендана кора од 1 лимон
  • така
  • грст суво грозје
  • шеќер во прав за наросување

Подготовка:

Исецкајте го квасецот, додадете 1/3 млеко, лажичка шеќер и 4 лажици брашно. Посипете го со остатокот од брашното, покријте го и оставете го околу 20 минути на топло место да нарасне.

Изматете го остатокот од млекото со путер, ванилин шеќер, 2 жолчки, кора од лимон и малку сол.

Измешајте суво грозје со рум и оставете неколку минути да киснат.

Комбинирајте ги брашното, квасецот и мешавината на млеко со јајцата и измесете сè заедно во мазно тесто. Промешајте суво грозје, покријте го со крпа и оставете 20 минути да нарасне.

 

Поделете го тестото на 4 дела, а потоа со рацете формирајте ленти долги 40 см. Од сите четири траки прајте плетенка. Ставете на подмачкан плех (или обложен со хартија за печење), повторно покријте со крпа и оставете го да стаса следните 20 минути.

Изматете ги преостанатите жолчки и премачкајте го лепчето со нив, наросете со шеќер во прав и печете на 180 степени околу еден час, за да добиете златна кора.

Коментари

Претплатете се
Известете ме за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Прегледајте ги сите коментари

Loading…

0

Како ви се допаѓа?

1 поен
Upvote Downvote