Рецепт за хумус
Состојки:
- 2 чаши наут
- 4 чешниња лук
- 5 лажици таан
- 4 лажици вода
- 1 лимон
- 1 лажичка мелен ким
- 50 мл маслиново масло
- ½ лажичка сол
Прелив:
- 4 лажици маслиново масло
- 1 лажичка мелен црвен пипер
- 4 гранчиња магдонос
Подготовка:
Прво, сварете го наутот додека не омекне. Извадете ги лушпите од наутот. Изрендајте го лукот. Додадете го наутот, таан, лук, исцеден сок од лимон, вода, маслиново масло, ким и сол, сето тоа добро ставете го во блендер и измешајте.
За сосот:
Ставете го црвениот пипер во тавче и загрејте го со маслинов зејтин додека не порумени. Ставете го хумусот на чинија за сервирање, направете вдлабнатина во средината и истурете го сосот на средина. Украсете со лисја од магдонос.
Добар апетит 🙂
Коментари
Loading…