Како од најскапата слаткарница на Менхетен!
Совршена комбинација на чоколадо и лешници. Ако сакате да го подобрите слаткиот вкус, додадете прстофат мелени лути пиперки во смесата – резултатот ќе ве воодушеви!
Состојки:
- 250 гр путер
- 200 гр црно чоколадо за готвење
- 80 гр какао во прав
- 70 гр брашно
- 350 гр шеќер во прав
- 1 лажичка прашок за пециво
- 4 јајца
- 50 гр лешници
Подготовка:
Загрејте ја рерната на 180 степени C. Растопете го путерот и чоколадото во пареата, мешајте да се соединат. Додадете сецкани лешници. Измешајте просејно брашно со какао, прашок за пециво и шеќер во прав. Се меша со чоколадо и путер. Додадете изматени јајца и измешајте сè добро за да нема грутки.
Трикот што го знаат само искусни домаќинки и слаткари е дека ако сакате тестото да не „спласне“ при печење, тогаш не треба да користите миксер, туку сè да мешате рачно.
Истурете ја смесата во подмачкана и набрашнета тава и печете ја во загреана рерна 25 минути. Извадете ги од плехот само кога ќе се оладат.
Коментари
Loading…