in ,

Што?Што? ТаженТажен

Риба од ерата на диносаурусите на работ на истребување, а црниот пазар цвета

Меѓународната унија за зачувување на природата и природните ресурси (IUCN) објави проценка за ризикот од исчезнување на видови – прва од ваков вид во последните 13 години. За жал, резултатите не се добри. Есетрата се во особено лоша состојба.

Сите 26 преостанати видови есетра се загрозени, а некои се целосно исчезнати. Така, видовите кои се присутни на планетата уште од постоењето на диносаурусите се на работ на истребување поради нашите постапки.

„Тоа е едно од најстарите семејства на риби. Тие се карактеризираат со нивната импозантна големина и долговечност. Некои видови можат да пораснат до 6 метри во должина и да живеат до сто години. Повеќето од нив живеат во морето, а се мрестат во реките“, објаснува Ива Свилар од „World Wide Foundation Adria“ (WWF Adria).

 

На нашите простори најраспространета и најпозната е кечигата која живее во Хрватска и другите земји од Долниот Дунав.

„Хрватска нема голема популација на есетра, особено во Јадранското Море. Сепак, ситуацијата е нешто подобра во реките на сливот на Црното Море и токму таму најчесто може да се фати сом. Станува збор за есетра која живее во средниот Дунав. Во Хрватска ги населува Дунав, Сава, Драва и сите нивни притоки“, додава Свилар и нагласува дека е еден од најзагрозените видови риби во светот.

„Покрај криволовот и губењето на живеалиштата, голем проблем се и хидроенергетските брани“, додава Свилар, „бидејќи целосно го менуваат изгледот на средината во која се изградени и со фрагментирање на живеалиштето влијаат на другите делови на реката. Тоа предизвикува промени во брзината, температурата на водата и составот на дното, што подоцна има последици за намалување на кислородот во водата и залевање на чакалското дно на кое се мрестат рибите“.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote