Не е потребна голема вештина за да се направи оваа гурманска пита со месо. Само внимателно следете ги нашите упатства и ќе го подготвите ручекот од соништата
Потребни состојки:
- 500-600 грама брашно (меко Т-500)
2 мали лажички сол
2 јајца + 1 белка
200 милилитри млеко
100 милилитри вода (постепено додавајте вода додека го месите тестото)
Поделете го тестото на 4 топчиња и оставете ги да одморат 30 минути.
Фил:
- 400 грама мелено месо по избор
3 глави кромид
Еден страк млад кромид
5-6 лажици топла вода
Сол, бибер, ѓумбир, куркума
100 грама путер,
150 милилитри масло, за премачкување на кората.
1 жолчка за премачкување.
Печете ја питата во загреана рерна на 180с/30мин.
Месете го тестото, па поделете го на четири топчиња и оставете го во фрижидер да отстои околу половина час. Направете фил од мелено месо и наведените зачини. Сите тестенини извалкајте ги во големи кори и оставете ги на страна. Потоа следува филот: на развиената кора прво ставете го путерот, па филот, па втората кора и така додека не го потрошите материјалот. Свиткајте во една голема штрудла која ќе ја свиткате во круг. Оставете ја питата да одмори, па испечете ја.