in ,

УбавоУбаво СлаткоСлатко

РУЧЕК ЗА ДЕНЕС: Турска пита со месо, без квасец, многу лесна за подготовка

Не е потребна голема вештина за да се направи оваа гурманска пита со месо. Само внимателно следете ги нашите упатства и ќе го подготвите ручекот од соништата


Потребни состојки:

  • 500-600 грама брашно (меко Т-500)
    2 мали лажички сол
    2 јајца + 1 белка
    200 милилитри млеко
    100 милилитри вода (постепено додавајте вода додека го месите тестото)
    Поделете го тестото на 4 топчиња и оставете ги да одморат 30 минути.

Фил:

  • 400 грама мелено месо по избор
    3 глави кромид
    Еден страк млад кромид
    5-6 лажици топла вода
    Сол, бибер, ѓумбир, куркума
    100 грама путер,
    150 милилитри масло, за премачкување на кората.
    1 жолчка за премачкување.
    Печете ја питата во загреана рерна на 180с/30мин.

Месете го тестото, па поделете го на четири топчиња и оставете го во фрижидер да отстои околу половина час. Направете фил од мелено месо и наведените зачини. Сите тестенини извалкајте ги во големи кори и оставете ги на страна. Потоа следува филот: на развиената кора прво ставете го путерот, па филот, па втората кора и така додека не го потрошите материјалот. Свиткајте во една голема штрудла која ќе ја свиткате во круг. Оставете ја питата да одмори, па испечете ја.

 

Како ви се допаѓа?

1 поен
Upvote Downvote