in

Се подготвува „ГОЛЕМ РЕСЕТ“ Погледнете каква иднина го чека човештвото, според вкусот на моќните.

Дали сте подготвени за вакво нешто?

Кое е „Големото ресетирање“ и како моќните ја замислуваат иднината на светот и обичните луѓе, без разлика дали е напишано само на социјалните мрежи или светските елити се обидуваат да ја користат пандемијата на корона вирусот за да го постигнат тоа.

Норман Луис, поранешен директор на PriceWaterhouseCoopers, една од четирите најголеми сметководствени фирми во светот, а сега шеф на Future Diagnosis, која, меѓу другото, се занимава со стратешки предвидувања, дава одговори на овие прашања во текстот на авторот за RT.

Луис наведува дека терминот „Големо ресетирање“ во моментов е тренд на социјалните мрежи и дека тоа е манифест на пост-ковидниот свет напишан од Клаус Шваб, основач и директор на Светскиот економски форум.

 • Таа визија за иднината не е заговор, туку неискрен и нечесен манифест на владејачката класа што не беше избрана – пишува Луис.

Тој потсетува дека „вирусот ја потврди националната држава и неопходноста обичните луѓе да бидат дел од решението“.

Сепак, додава тој, „Големото ресетирање“ е „важен манифест што артикулира како глобалната елита ја гледа иднината, но исто така и како ја користи можноста што им ја дава пандемијата на корона вирусот и светот што„ никогаш нема да се врати во нормала, за да го промени општеството во согласност со нивните идеи “.

 • Тоа е идеја што ја споменуваат „прогресивните“ политичари и лидери ширум светот, од Канаѓанецот Џастин Трудо, до британскиот принц Чарлс. На површината, може да изгледа разумно. Предизвиците на пост-ковидниот свет ќе бидат големи. Економскиот пад и глобалниот карантин, да не ги спомнувам социјалните последици од масовната невработеност и глобалната сиромаштија, ќе бидат без преседан во историјата. Сепак, „Големото ресетирање“ е софистика и нечесност на високо ниво. Кој е одговорен, можеме да се запрашаме, за создавање на досега проблематична „нормалност“ во која, наводно, никогаш нема да се вратиме – пишува Луис.

Но, додава тој, „секако дека сите овие тешкотии немаат никаква врска со милијардерите, политичките лидери, индустриските лидери и врвните пратеници кои секоја година се пофалуваат со Давос и преку остриги и шампањ„ се грижат “за светските проблеми, од кои заработуваат најмногу.

 • И идејата за „ресетирање“ е најмалку неискрена. Тоа значи дека глобалната економија и општеството функционирале правилно пред пандемијата на короната. И дека тие едноставно бараат ресетирање, како кога ќе го исклучиме и вклучиме компјутерот повторно. Тоа всушност ја прикрива реалноста, а тоа е следната: светската економија и општеството беа болни пред ковидот, а сега, бидејќи тие се дури и повеќе зависни од невидена државна помош, која ќе ја отплаќаат генерации, тие се во уште поопасна состојба. „Ресетирање“ во голема мера го потценува нивото на економска пропаст со која се соочуваме, економијата на која и требаат сериозни поправки и вистински пречки за иднината – пишува Луис.

„Големо ресетирање“: Осум проекции за 2030 година
Тој наведува дека „Големото ресетирање“ претставува осум проекции за 2030 година, кои „покажуваат како неговите автори се отуѓени од реалноста“.

 • Неговиот тон е како насилен учител, кој знае што е најдобро за децата и не толерира несогласување. Ова не е дијалог, туку лекција што треба да ја прифатиме без прашање – изјавува Луис и објаснува кои се тие осум проекции.
 1. Нема да имате ништо и ќе бидете среќни
  Ќе изнајмиме се што ќе ни треба и ќе ни биде доставено со дрон. Дали тоа значи дека нема да можеме да продаваме ниту сопствена работа? Ако изнајмиме сè, од кога го правиме тоа. Веројатно од оние кои поседуваат сè, кои, без сомнение, ќе бидат многу посреќни отколку што сме ние. И испорака со дрон до 2030 година? Ќе ни треба повеќе време за да ги добиеме потребните дозволи со оглед на тоа колку индустријата и владите се подготвени.
 2. Америка повеќе нема да биде единствената водечка светска сила
  Ќе доминираат поголем број земји. Ова е убав начин да се избегне фактот дека во биполарен или мултиполарен свет (САД наспроти Кина против ЕУ против Русија) глобалното одлучување ќе биде уште потешко и незгодно. Во пост-ковидниот свет, тенденциите на самодоволност, а не на соработка, претставуваат закана за секој поим за хармонично глобално управување, а камоли за координација.
 1. Ние нема да умреме чекајќи ги донаторските органи
  Трансплантациите ќе бидат минато, наместо тоа, ќе бидат отпечатени нови органи. Ова е прекрасна идеја и би било многу добредојдено. Сепак, постои незгоден проблем на здравствениот систем кој тешко може да се справи со сезонскиот грип и кој мораше да се заштити од лекување на болни луѓе со затворање на целата економија. Решавањето на овој проблем во рок од 10 години ќе бара печатење повеќе пари, што ги немаме, без оглед на надлежните органи.
 2. Ќе јадеме помалку месо
  Месото ќе стане повремено уживање, а не главна храна и ќе јадеме помалку од тоа, бидејќи е добро за животната средина и нашето здравје. Ова е како „изборите“ што ги нудат државните монополи за телекомуникации: може да имате што сакате телефон, додека е црн. Збогум, слобода на избор.
 3. Една милијарда луѓе ќе бидат раселени поради климатските промени
  За 10 години, ќе мора подобро да работиме на добредојде и интеграција на бегалците. Дали сметаат дека треба да бидеме гостопримливи како ЕУ со нејзината „Тврдина Европа“? Или треба да ја следиме американската влада со добронамерен граничен ѕид кон Мексико? Можеби мислат на принцот од Велс кој ја отвори Бакингемската палата за бегалците?
 4. Загадувачите ќе треба да плаќаат за емисиите на јаглерод диоксид
  Презентацијата на меѓународната цена за емисиите на јаглерод со цел да се направат фосилни горива замине во историјата е претставена како Светиот Грал. Земајќи ја предвид лошата состојба во сите државни каси како резултат на пандемијата на вирусот корона и кризата со иновации, ова е можеби најнереалното од сите.
 5. Треба да бидете подготвени да одите на Марс
  Научниците ќе сфатат како да не одржат здрави во вселената, што ќе го најавува почетокот на патувањето за наоѓање вонземски живот. Можеби би било добра идеја да не одржуваме здрави на Земјата, особено кога станува збор за смртни случаи по коските, не од вируси, туку од одложени третмани и операции. Ова е обична фантазија.
 6. Западните вредности ќе бидат тестирани до критична точка
  Меѓусебните контроли и рамнотежи во политичкиот систем, врз кој се засноваат нашите демократии, не смеат да се заборават. Со ова, тие секако не мислат на обиди за одбивање гласови за Брегзит или за изборот на Трамп во 2016 година, кои не им се допаднаа на елитите? Дали тие не сугерираат дека глобално неизбраните тела како Обединетите нации или Светската здравствена организација треба да имаат предност пред националните демократии, дури и во важни одлуки, како што се оние поврзани со климатските промени? Дали сакаат националните влади да бидат контролирани од неизбрани експерти и технократи, наместо да се потпираат на сопствените граѓани за донесување одлуки? Тоа е целосна катастрофа.

„Големото ресетирање“ не е толку големо, ниту нуди нешто што е можно
„Големото ресетирање“ сепак не е толку големо. Ниту, пак, нуди нешто ново или остварливо. Наместо тоа, тоа е преиспитување на глобалистичкиот проект кој се обидува да ја искористи кризата во Ковид за да ги потенцира загриженоста и фантазиите на елитите и да ги зацврсти своите позиции во богатството и моќта и да започне нова ера на диктатура од горе долу, пишува Луис.

 • Клучната точка на нереалноста во сето ова е дека пандемијата ги отфрли глобалистичките претпоставки врз кои се темели оваа нова утопија (или, подобро кажано, дистопија). Вирусот Ковид ја потврди вредноста на националната држава. Само националната држава имаше овластување да воведе карантин и да обезбеди или да се обиде да обезбеди итна финансиска помош со цел да ја надомести штетата на бизнисот или на поединците предизвикана од карантин – додаде тој.

Според него, “спротивно на гледиштето на Светскиот економски форум, не е сè променето како резултат на Covid. Промените што се случија само ги забрзаа и кристализираа тенденциите што претходно постоеја”.

 • Реалната состојба на работите е појасна – светот е сè уште нервозен, и буквално и фигуративно, и претпазливоста и одбивноста од ризик, како и чувството на ранливост, сè уште доминираат во состојбата на умот на елитата. Алберт Ајнштајн еднаш забележал дека „ниту еден проблем не може да се реши од истото ниво на свест што го создал“. Затоа терминот „подобро гради“, кој е во срцето на „Големото ресетирање“, е осуден на пропаст – смета Луис.

Тој смета дека „Големото ресетирање“ се „обидува да ја заобиколи најважната лекција од пандемијата: дека иднината е многу позависна од волјата на јавноста да прифати нарушувачки промени отколку од која било програма за трансформација“.

 • Ние сме дел од решението, а не објект кон кој елитата е дарежлива. Ние сакаме да бидеме сопственици на светската агенда, и сега и во иднина. Ништо помалку нема да нè направи среќни, дури и ако нарачаме намирници преку Интернет, а камоли да отпечатиме ново срце или две за нас – заклучува Норман Луис.

Коментари

Претплатете се
Известете ме за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Прегледајте ги сите коментари

Loading…

0

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote