in ,

Што?Што?

„Seat“ повеќе нема да произведува автомобили

На прашањето за иднината на „Seat“ на автосалонот во Минхен, Томас Шефер рече: Иднината на „Seat“ е „Cupra“, пишува „Autocar“.

Шафер рече дека постоечките модели на „Seat“ ќе продолжат да се произведуваат додека не завршат нивните традиционални животни циклуси, но марката потоа ќе престане да функционира како производител на автомобили.

Името на „Seat“ ќе остане и нема да биде пензионирано, а Шафер рече дека групацијата „Volkswagen“ ќе најде друга улога за тоа. Наместо тоа, компанијата најверојатно ќе се сврти кон други решенија за мобилност, како што се електричните скутери.

Шафер рече дека е премногу да се инвестира во „Seat“ и „Cupra“, а потенцијалот за заработка на „Cupra“ е многу поголем. За таа цел, Шафер рече дека групацијата „VW“ ќе инвестира многу во „Cupra“.

„Cupra Formentor“ ќе го наследи „Cupra Tavascan“, а компанијата исто така претстави и нов модел на почетен план, „Cupra Urban Rebel“, како и електричен спортски автомобил „Cupra DarkRebel“.

Сериската верзија на овој автомобил ќе започне да се произведува во 2025 година во фабриката на „Seat“ во Марторел во Шпанија заедно со близнаците од другите брендови на „VW Group“, вклучувајќи го и „VW ID 2“.

Шафер додаде дека шпанските клиенти исто така добро реагирале на „Cupra“, па нагласи дека „Cupra“ се уште е најбрзо растечки бренд во Европа.

Можно е „Seat Leon“ да стане само „Cupra Leon“ уште во редизајнот во 2024 година.

Како ви се допаѓа?

0 поени
Upvote Downvote